"A tramvaji prolaze"
42

Bešlija o Kapidžiću: On "parlata" što je strategija nastupa cijele njegove stranke

S. Š.
Zastupnica Vildana Bešlija (Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnica Vildana Bešlija (Foto: I. L./Klix.ba)
Tokom današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo dogodio se verbalni konflikt između zastupnice Miomirke Melank i Faruka Kapidžića u kojem se, potom, umiješala i Vildana Bešlija koja se sada oglasila po tom pitanju.

Naime, na današnjoj sjednici je zastupnica Melank govorila o podizanju kredita za izgradnju tramvajske pruge do Hrasnice.

Bešlija je stala u njenu stranu te, na svom Facebooku, napisala kako se služila činjenicama, ciframa, nalazima, odlukama te se stoga pomagala bilješkama za diskusiju, kao podsjetnikom, jer pamćenje velikog broja podataka je često nepouzdano i navede nas da nešto pogrešno kažemo ili parafraziramo na način koji može dovesti do pogrešnih interpretacija.

Na njeno izlaganje odgovorio je Faruk Kapidžić riječima:"Zamolio bih ljude, ovo je skupština, parlament, gdje se parlata, a ne čita".

"Umjesto da pokuša opovrgnuti pročitane činjenice kontraargumentima, on ih je pokušao učiniti nebitnima jer su pročitane a ne izgovorene iz glave, napamet. Prema Kapidžiću, onaj ko govori je intelektualno superioran u odnosu na onog koji čita pa je po toj logici i ono što se izgovori pametnije od onog što se pročita. Naravno da to nije istina. Govor bez podsjetnika može biti retorički dojmljiviji ali to nipošto ne znači da je pametniji ili istinitiji", piše Bešlija.

"U Kapidžićevom slučaju nije ni dojmljiviji, a pogotovo nije pametniji ni istinitiji. Zašto nije, jasno je kad se pogleda kako on doživljava govor a to je najbolje izrazio kroz izmišljeni glagol 'parlatati'", dodaje ona.

Potom, Bešlija je pojasnila da riječ "parlament" ima korijen u francuskoj riječi "parler" što znači "govoriti". Povezala je to sa žargonom "parlati" koji se upotrebljava kad želimo reći da neko dobro govori neki strani jezik ili, podrugljivo, kad neko mnogo i do nerazgovijetnosti brzo govori.

"Upravo to radi Kapidžić. On 'parlata'. Ne radi to, naravno, samo on. To je strategija nastupa cijele njegove stranke u parlamentima. Da beskorisnim govorom, nepovezanim s temom, kroz besprizorne diskvalifikacije skreću pažnju s bitnih tema. Zastupnici, a pogotovo zastupnice Naše stranke su nebrojeno puta bile žrtve takvih njihovih 'parlatanja'. Od problematiziranja garderobe, preko frizure pa do, evo, toga da li govore 'iz glave' ili čitaju", piše kantonalna zastupnica Bešlija.

Za kraj, dodala je kako im ponekad pođe od ruke da skrenu pažnju s utemeljenih govora. Poručila je kako je sve to manje važno te neka Kapidžić "parlata", a tramvaji će da prolaze.