Mostar
0

Bešlić obišao stambene zgrade koje se obnavljaju

FENA
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić obišao je danas stambene zgrade koje se obnavljaju na osnovi Sporazuma o zajedničkome finansiranju obnove devastiranih stambenih zgrada na području Mostara.

U društvu s Bešlićem bili su i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović, zamjenik ministra Slavko Marin te federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić i direktor Fonda za povratak BiH Mlađen Božović.

Bešlić je tom prilikom istakao kako se radi o jednom od najhumanijih projekata u posljednje vrijeme u Mostaru, jer, kako je kazao, obnova 258 stambenih jedinica sigurno zaslužuje veliku pažnju.

On je dodao kako je već vidljiv kraj prve faze ovog projekta te kako će s ministrima razgovarati o tome kako i na koji način pokrenuti pitanje osiguravanja sredstava za drugu fazu projekta, čime bi, kako je istakao, konačno bile uređene zgrade i stanari bi mogli useliti.

Ministar Halilović je kazao kako je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izdvojilo 8 miliona maraka za rekonstrukciju objekata zajedničkog stanovanja u Srebrenici, Mostaru, Drvaru i dr., naglasivši kako ovdje, u Mostaru, ovo ministarstvo participira s 1 milion i 325 hiljada maraka koje je već uplatilo u mjesecu decembru.

"Nadamo se da će ovo ministartvo i u narednoj godini imati mogućnosti da na identičan ili čak veći način participira i u Mostaru i u drugim mjestima gdje se omogućuje ljudima povratak u svoje domove", kazao je Halilović.

Ministar Mušić je naglasio kako je Vlada Federacije BiH putem federalnog Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice cijelo vrijeme prisutna na području Mostara u obnovi kako individualnih stambenih objekata, tako i u ovom projektu obnove objekata zajedničkog tipa stanovanja.

"Od 12 miliona i 132 hiljade maraka, koliko košta ukupan projekat ove faze radova, federalna Vlada izdvaja 5,7 miliona maraka. Danas smo u posjeti gradilištima i ono što mogu kazati je to da izražavam jedno veliko zadovoljstvo ukupnom dinamikom radova koji se provode na području Mostara", kazao je Mušić te istakao potrebu skorog angažovanja na osmišljavanju druge faze ovog projekta.