Reakcija iz Naše stranke
370

Bešlagić: Ohrabruje me odluka SDP-a, Bh. blok postaje respektabilna opozicija

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Istaknutog tuzlanskog političara i člana Naše stranke Selima Bešlagića ohrabruje odluka Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine da se ne ulazi u vlast s nacionalnim strankama, odnosno sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

"Odluka Glavnog odbora SDP-a je u duhu onoga što je zagovarao Bh. blok, što znači da politika SDP-a postaje konzistentna sa odlukama i koalicijom koje su za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da je to dobra stvar i da bi sada u odnosu na tu odluku u Tuzlanskom kantonu članovi SDP-a trebali reagovati te pokušati da se ponovo vratimo na razgovore vezano za formiranje koalicione Vlade. Smatram da se to može ostvariti samo ako se iskreno pristupi formiranju vlade građanskog bloka", rekao je Bešlagić za Klix.ba.

U relacijama sa stavom Bh. bloka i Glavnog odbora SDP-a da se definitivno ne ulazi u koalicije sa SDA, HDZ-om i SNSD-om Bešlagić smatra da se postaje respektabilna opozicija koja bi sa svojim dobrim i pozitivnim prijedlozima mogla korigovati sve ono što bi moglo biti loše za BiH od vladajućih stranaka.

"Nadam se da je ovakav stav Bh. bloka jasno stavio do znanja da nacionalne stranke moraju razmišljati zbog čega neće niko s njima, osim jedni s drugima. Mislim da su posljedice njihove vladavine katastrofalne za BiH", istakao je Bešlagić, inače zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona iz reda Naše stranke.

Ranije projekcije ovog istaknutog političara da će nakon općih izbora u BiH formiranje vlasti na svim nivoima biti mukotrpan proces koji bi mogao biti okončan za pet mjeseci se obistinjuju.

"Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je osigurač kojeg treba izvaditi, a nakon što se on formira smatram da će vlast na svim nivoima u našoj zemlji biti uspostavljena. Što se tiče vlasti u TK, sada je sve na SDP-u, a Kantonalna skupština je tu da pronađe rješenje kojim bi se odblokirale pozicije", dodao je Bešlagić.

Podsjetimo, Glavni odbor SDP-a sinoć je nakon višesatnog zasjedanja donio finalnu odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. Ovo je uslijedilo nakon stava SDP-a TK da se u naredne četiri godine treba biti dio vlasti na svim nivoima.

Lideri SDP-a, DF-a i Naše stranke koji su okupljeni u Bh. bloku u utorak su donijeli odluku da se ne kreće u pregovore o formiranju vlasti sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, odnosno da ostaju opozicija u Federaciji BiH i na nivou države.