BiH
7

Besima Borić: Socijalni dijalog za Fadila Novalića je farsa, a radnici su za njega robovi

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom jučerašnjeg odbijanja prijedloga Opšteg kolektivnog ugovora od Vlade FBiH, članica Predsjedništva SDP-a BiH Besima Borić smatra "da premijer FBiH Fadil Novalić time derogira prava radnika".

"Svjedoci smo kako je, uz tešku muku, došlo do dogovora poslodavaca i sindikata, jedinih ovlaštenih socijalnih partnera za kolektivno pregovaranje, oko novog Opšteg kolektivnog ugovora. Kao što je suspendirao Parlament FBiH kod donošenja novog Zakona o radu (ZOR), jer je prekršio Poslovnik o radu hitnim postupkom, kao što je suspendirao Ekonomsko-socijalno vijeće ne dozvolivši Sindikatu da iskaže stav o novom ZOR-u, tako premijer Novalić suspendira dogovor socijalnih partnera pokazujući pri tom da je za njega socijalni dijalog farsa, a radnici ove zemlje robovi koji ne zaslužuju ni minimum dostojanstva ni poštovanja", navodi Borić u saopćenju za javnost.

Nadalje navodi da će biti zanimljivo čuti "od premijera, preciznije od Novalića poslodavca i vlasnika nekoliko firmi, šta njemu nije puno za radnike kad mu je previše 410 KM kao minimalna plata. Radnik je svakako navikao da plaća najskuplju cijenu svih procesa kroz koje prolazi ova zemlja".

"Nema tog zakona, konvencije ni ustava prema kojem Vlada ima pravo da mijenja rezultat pregovora sindikata i poslodavaca o plati. Hoćemo li ponovo dozvoliti da pojedinci poništavaju sve zakonske i ustavne nadležnosti i prava jer im to personalno i stranački ne odgovara", navodi Borić, saopćeno je iz Sekretarijata za informisanje SDP-a BiH.