BiH
0

Besim Hamidović: Nisam stekao finansijsku korist od više stotina hiljada KM u GRAS-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon pisanja portala Klix.ba o krivičnom predmetu koji je u Tužilaštvu Kantona Sarajevo formiran zbog nekoliko osoba zaposlenih u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću (KJKP) GRAS i osoba koje su sarađivale s njima, na našu adresu stigao je demantij bivšeg predsjednika Nadzornog odbora (NO) preduzeća Besima Hamidovića, čije se ime, između ostalih navodi u anonimnoj krivičnoj prijavi koja je dostavljena Tužilaštvu KS.

Hamidović negira sticanje finansijske koristi više stotina hiljada KM kršeći pritom Zakon o javnim nabavkama, biranjem dobavljača te nezakonitim dodjeljivanjem ugovora o nabavci.

Prema njegovim riječima, NO usvaja: Planove nabavki, Pravilnik o primjeni Zakona o javnim nabavkama i daje saglasnost na zaključenje ugovora više od 50.000,00 KM, ali tek nakon provedene procedure i izvještaja Odbora za reviziju da je svaki postupak nabavke u skladu sa zakonskim propisima.

"Svi ugovori o nabavci za koje je Nadzorni odbor dao saglasnost za zaključenje nalaze se u arhivi KJKP GRAS i apsolutno stojimo iza njih. Kao predsjednik NO nikada nisam učestvovao u izboru dobavljača. Sada kada su javne nabavke u KJKP GRAS potpuno uređene i to: usvojeni planovi zaključani, određeni CPV kodovi i usvojen Pravilnik o primjeni Zakona o javnim nabavkama, javljaju se anonimni jer je dobro uređena oblast njima prepreka za njihove sumnjive radnje. Možda oni nisu u mogućnosti realizirati svoje zamisli pa ih hvata panika jer očito ne mogu oni ostvarivati imovinsku korist", navodi Hamidović.

Dodaje kako mu nije poznato da su direktor GRAS-a Avdo Vatrić i uposlenica Dina Maksumić davali iskaze kao svjedoci te da sigurno zna da je postupak nabavke autobusa kreirao možda jedan od anonimnih i da anonimnim prijeti ozbiljnija istraga Tužilaštva KS za nabavku minibusa.

"Izdavanje prostora za reklamu je isključiva nadležnost Uprave preduzeća a NO je, ako je to zakonska obaveza, davao saglasnosti za zaključenje ugovora nakon provedene procedure. Nisu mi poznati detalji koje navodite u svom komentaru u vezi reklamiranja pojedinih kompanija jer sam većinom zatekao već poznate zakupce reklamnog prostora. Nikada nikakav novac nisam dobio od izvjesnog Gorana niti mi je poznata osoba s prezimenom od nekoliko tačaka. Vjerujem da ni Avdo Vatrić nije uzimao nikada ni od koga novac u postupku javnih nabavki. Želim da anonimni, a i javnost znaju da firma i ja nikada nismo učestvovali u pripremi, organizaciji, prikupljanju i distribuciji sredstva za Srebrenicu, a pogotovo u namještanju i organizaciji tendera za izgradnju kuća u Srebrenici", navodi dalje bivši predsjednik NO GRAS-a.

Na kraju zaključuje kako podržava rad svih državnih, fedralnih, kantonalnih i drugih organa u vršenju svih provjera i navoda te želi da sve bude provedeno na zakonit način. Dodaje kako je pred nadležne vlasti spreman izložiti svoj rad u periodu dok je bio predsjednik NO GRAS-a, od 14. augusta 2014. do 20. februara 2016. godine.