|

Berton: Inicijativa SDA je nepoželjna, Dejtonski sporazum i Ustav BiH prepoznaju dva entiteta

Berton: Inicijativa SDA je nepoželjna, Dejtonski sporazum i Ustav BiH prepoznaju dva entiteta
193
Klix.ba
24.1.2019. u 18:44
349
komentara
193

dijeljenja
Berton: Inicijativa SDA je nepoželjna, Dejtonski sporazum i Ustav BiH prepoznaju dva entiteta Foto: H. M./Klix.ba
Kao odgovor na najavu inicijative SDA o imenu Republike Srpske, Misija OSCE-a u BiH naglašava da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.
Misija OSCE-a u BiH poziva rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumijevanja i povjerenja među konstitutivnim narodima.

"Zaista, kao što je naglasio visoki predstavnik, inicijativa SDA je naročito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se riješi nekoliko politički osjetljivih pitanja. Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rješavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi sa pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik", navodi se u saopćenju ambasadora Brucea G. Bertona.

Ističe da je građanima ove zemlje potrebno da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumijevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, koje samo vode ka krizi.
Prijavi grešku


Komentari (349)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...