BiH
51

Bernard-Henri Levy za Klix.ba: Vi u Bosni trebate Evropu, ali i mi u Evropi trebamo Bosnu

Piše: Nedžad Jamaković
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Čuveni francuski filozof i veliki prijatelj BiH Bernard-Henri Levy za tri dana će u Narodnom pozorištu u Sarajevu imati svjetsku premijeru predstave "Hotel Evropa", zbog čega je u Sarajevo doputovao proteklog vikenda.

U ekskluzivnom razgovoru za Klix.ba Levy ističe kako njegova predstava nije dio programa obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu, budući da njega zanima budućnost, a ne prošlost.

"Moj problem nije prošlost, već budućnost. Moja poenta je zajednička budućnost Bosne i Evrope, jer ne mogu zamisliti njihovu budućnost odvojeno. Moja je najdublja želja vidjeti njihovu zajedničku budućnost i to je razlog što sam došao sa ovom predstavom u Sarajevo", rekao je Levy.

Sramota za evropsku civilizaciju

Dodaje kako je fašizam u Evropi još uvijek itekako živ.

"Živ je u Mađarskoj, Belgiji, Rumuniji i nažalost i u mojoj Francuskoj, gdje je neofašistička partija Marine Le Pen ostvarila veliki rezultat. Rasistički i antisemitski akti postali su skoro svakodnevnica, što je veoma loš znak za Evropu", dodao je naš sagovornik i nastavio:

"Nekad mi moji prijatelji iz Bosne govore da stvari ne idu najbolje, da je Bosna bolesna, a ja im odgovaram da je Francuska još bolesnija, da Evropi ide još lošije nego Bosni. U Evropi se možda dešavaju i gore stvari nego u Bosni i sve to je sramota za evropsku civilizaciju".

On ističe kako je njegova želja da Bosna bude dio Evrope, te da bi to bilo dobro i za Bosnu, ali i za Evropu.

"Vi u Bosni trebate Evropu, ali i mi u Evropi trebamo Bosnu. U Bosni postoji želja za Evropom, koja egzistira u vrijeme kada su Evropljani izgubili povjerenje u vlastite vrijednosti. U Bosni postoji to povjerenje u evropske vrijednosti i upravo zato vas trebamo", navodi Levy.

Milion potpisa za BiH u EU

Dan nakon svjetske premijere predstave "Hotel Evropa", u Sarajevu će biti ozvaničen i početak velike inicijative "Milion potpisa za ulazak BiH u Evropsku uniju" koja će biti realizirana širom Evrope, a iza koje stoji upravo Levy.

"Ako moj projekt 'Milion potpisa za Bosnu u Evropi' uspije, to će biti dobra vijest za Bosnu, ali i za Evropu", zaključio je čuveni francuski filozof.

On je večeras sa predstavnicima Sarajevo City Centera obišao ovaj veleljepni objekt u centru Sarajeva.

"Kada vidite ovako nešto, tada shvatite da se život, normalni život, vratio. Bio sam ovdje kada su na ovom mjestu bile ruševine. Sjećam se da je ovo mjesto bilo pod granatama kada sam došao prvi put 1992. godine. Drago mi je da sada vidim kako život preuzima mjesto smrti", naveo je Levy u razgovoru za Klix.ba.