BiH
0

Berlin: Zapažen nastup BiH na Međunarodnoj turističkoj berzi

FENA
Berlin
Berlin
Međunarodna turistička berza (ITB), jedan od najvećih i najprestižnijih turističkih skupova ove vrste u svijetu, završena je u nedjelju u Berlinu uz zapažen nastup bh. turističke ponude, saopćeno je iz Turističkog udruženja u BiH.

Bosna i Hercegovina već nekoliko godina izlaže na ovom izuzetno atraktivnom sajmu, a od ove godine na većem prostoru i sa novim štandom koji je, uz podršku USAID-a, proizveden posebno za potrebe predstavljanja na sajmovima.

Ovaj moderno dizajnirani štand omogućava turističkoj strukturi i predstavnicima turističke industrije da profesionalno i u ugodnom okruženju obave svoje poslovne razgovore te kvalitetnu prezentaciju turističkih resursa i vrijednosti Bosne i Hercegovine.

U ugodnom ambijentu atraktivno opremljenog štanda, koji je dvostruko veći nego prošle godine, BiH je svoju turističku ponudu predstavila i na pres-konferenciji koja je održana u subotu. Organizirana je uz podršku njemačke razvojne agencije GTZ, koja je za ovu priliku angažovala specijaliziranu njemačku agenciju za odnose s javnošću.

Uz prisustvo više od 80 novinara predstavljena je ponuda turizma na otvorenom, zatim kulturni turizam i zimski centri u BiH i drugi resursi.

Pored predstavnika Turističke organizacije RS i Turističke zajednice FBiH, ministrice turizma u Vladi Federacije na ITB-u su bili prisutni i predstavnici Turističkog klastera u BiH kome podršku pruža USAID.

I tom prilikom, ali i tokom trajanja ITB-a, na štandu je organizirana degustacija domaće hrane i hercegovačkih vina.

Nekoliko bh. turističkih agencija je štand BiH iskoristilo za poslovne razgovore sa već ranije identifikovanim potencijalnim partnerima.

Na ITB-u, na više od 150.000 kvadratnih metara izložbenog prostora, prisutno je 10.000 izlagača iz 180 zemalja i regija koji predstavljaju puni spektar globalnog turizma na svim nivoima.

Prisutni su tour operatori, firme koje nude programe rezervacija, turističke destinacije, avionski prijevoznici, hoteli i drugi. Pored njih, ITB-u prisustvuju novinari iz 96 zemalja.

Osim toga, uz predstavljanje turističke ponude zemalja, regija i svih drugih subjekata, na ITB-u se organizuje čitav niz konferencija, seminara i predavanja sa ciljem razmjene informacija i rezultata istraživanja u turističkoj industriji, kao i predstavljanje najnovijih tehnologija.

Ovi forumi su savršene prilike za uspostavljanje kontakata među organizacijama i pojedincima koji se na bilo koji način bave turizmom.