BiH
0

Berlin prijeti zbog najava ukidanja Airbusovih pogona u Njemačkoj

FENA
Njemačka vlada zaprijetila je tvrtki EADS, u čijem vlasništvu se nalazi Airbus, povlačenjem narudžbi vojne opreme u slučaju da većina radnih mjesta iz njemačkih pogona Airbusa bude preseljena u Francusku, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

"Njemačka mora štititi svoje interese tako da ćemo u slučaju preseljenja pogona Airbusa iz Njemačke u Francusku razmisliti o narudžbama vojne opreme od EADS-a", rekao je ministar gospodarstva u razgovoru za "Bild am Sonntag" te dodao da Airbus mora ostati u Njemačkoj.

"Njemačka je zemlja visoke tehnologije i povlačenje Airbusa nećemo gledati prekriženih ruku", zaključio je Glos.

Vodstvo EADS-a reagiralo je na prijetnje iz Berlina te je najavilo da će teret racionalizacije Airbusa biti pravedno podijeljen na sve pogone.

"Njemački interesi neće biti zapostavljeni", izjavio je glasnogovornik EADS-a Michael Hauger u ponedjeljak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se trenutačno nalazi na putu po zemljama Bliskog istoka, u međuvremenu se distancirala od prijetnji svog ministra gospodarstva.

"Kancelarka je poručila da će njemačka vlada znati obraniti interese njemačkog gospodarstva, ali da u to ne spadaju prijetnje", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Thomas Steg.

Glosa je podržao koalicijski partner demokršćana u vladi Angele Merkel, Socijaldemokratska stranka Njemačke tvrdeći da Njemačka "mora pokazati zube" u slučaju Airbus, prenijela je Hina.

Djelatnici Airbusa u Njemačkoj su prošle sedmice protestovali zbog najava EADS-a da bi u sklopu sanacijskog programa "Power 8" u njemačkim pogonima Airbusa moglo biti ukinuto 10.000 od 23.000 radnih mjesta.