BiH
0

Berlin: Najavljen štrajk strojovođa

FENA
Sindikat njemačkih strojovođa (GDL) najavio je u utorak višednevni štrajk u cjelokupnom željezničkom prometu koji bi trebao trajati od srijede do subote.

"Uprava željeznica napokon mora prekinuti s izazivanjem štrajkova i ponuditi nam razumno rješenje", rekao je predsjednik GDL-a Manfred Schell nakon neuspjelih razgovora s predsjednikom uprave Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn) Hartmutom Mehdornom.

Štrajk u teretnom prometu trebao bi početi u srijedu u podne a slijedio bi štrajk u cjelokupnom putničkom željezničkom prometu, kako na lokalnim tako i na međugradskim linijama. Oba štrajka bi trebala trajati do subote ujutro.

GDL za svoje članove traži 30 posto povišice plaća i zasebni tarifni ugovor što uprava željeznica kategorički odbacuje. Tarifni sukob traje od početka ljeta a ovo je prvi štrajk koji istodobno pogađa sve segmente željezničkog prometa, javila je Hina.

S obzirom na to da se željeznicom svakodnevno služi više od pet miliona građana očekuju se kaotični uvjeti i u željezničkom i u cestovnom prometu. Dosadašnje štrajkove uprave željeznica uspjele su ublažiti uvođenjem izvanrednih voznih redova i pojačanim ubacivanjem strojovođa sa statusom državnih službenika kojima je štrajkanje zabranjeno što će, s obzirom da se štrajk odnosi na sve prometne sektore, ovog tjedna biti teže izvedivo.

Predstavnici vladajućih stranaka već su u nekoliko navrata bezuspješno apelirali na sukobljene strane da pronađu rješenje. Kancelarka Angela Merkel je istodobno odbacila zahtjeve predstavnika gospodarstva da se umiješa u sukob ukazujući na Ustavom zajamčenu autonomiju socijalnih partnera.