Haški tribunal
0

Berko Zečević se danas izjašnjava o krivici

SRNA
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Berko Zečević (Foto: Arhiv)
Balistički vještak iz Sarajeva Berko Zečević, koji je optužen za nepoštivanje Haškog tribunala, danas bi trebalo da se izjasni o krivici pred Vijećem Tribunala.

Zečević je juče iz Sarajeva prebačen u pritvorsku jedinicu UN. Zvaničnici Tribunala rekli su ranije Srni da bi Zečević mogao da bude oslobođen optužnice ako se odluči da, ipak, svjedoči u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

O-Gon Kwon, predsjedavajući sudija u predmetu protiv nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekao je da se očekuje da će Zečević, ako se izjasni da hoće da svjedoči, iskaz na suđenju dati u utorak, 22. februara.

Na pitanje da li Zečević dolazi u Hag kao svjedok ili kao optuženi, portparol sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić rekla je Srni da Sudsko vijeće može da donese odluku da optužnicu za nepoštivanje suda povuče, ako vještak promijeni raniju odluku. 

Zečević, koji je profesor Mašinskog fakulteta u Sarajevu i vještak balističke struke, uhapšen je 11. februara, po nalogu Haškog tribunala koji je protiv njega podigao optužnicu jer je odbio da svjedoči na suđenju Karadžiću.

On je ranije svedočio pred Međunarodnim sudom kao vještak balističar na suđenjima Slobodanu Miloševiću, Dragomiru Miloševiću i Stanislavu Galiću, i kao svedok o činjenicama na suđenju Momčilu Krajišniku. 

Svjedočenje Zečevića odnosi se na vrstu municije kojom je snabdijevana i koju je koristila Vojska RS i na lokaciju sa koje je ispaljen projektil koji je pogodio pijacu Markale u Sarajevu 5. februara 1994. godine. 
Ukoliko bi mu se sudilo i utvrdila krivica, Zečević bi mogao da bude osuđen na zatvorsku kaznu do sedam godina ili novčanu kaznu do 100.000 eura, a mogu biti izrečene i obje kazne.