O rušenju džamije
124

Beogradski muftija Jusufspahić za Klix.ba: Srbijanske vlasti sprovode selektivnu pravdu

Piše: Er. M.
Mustafa Jusufspahić
Mustafa Jusufspahić
Beogradski muftija i imam beogradske Bajrakli džamije Mustafa Jusufspahić rekao je u razgovoru za Klix.ba kako su srbijanske vlasti u slučaju rušenja džamije u Beogradu sprovodile selektivnu pravdu. On nam je prokomentarisao i politički angažman Muamera Zukorlića za kojeg kaže da je od ranije poznat kao ambiciozan i nametljiv.

Jusufspahić ističe kako je rušenje džamije u Beogradu u najmanju ruku nepromišljen potez te da Srbija generalno ima problem sa legalizacijom nelegalno izgrađenih objekata.

"Ovdje se vršila selektivna pravda jer naš objekt nije usmjeren ničemu što bi nanosilo bilo šta loše društvenoj zajednici. Taj objekt se nalaze daleko na njivama i to je nešto što ne narušava urbanistički plan. Mi smo krivi jer nismo mogli čekati još narednih 40 godina za dozvolu jer mi u Beogradu u proteklih 50 godina nismo dobijali dozvole", rekao je Jusufspahić.

Kako kaže, oni nisu miljenici nijedne vlasti i bave se isključivo vjerom i poboljšanjem odnosa sa komšijama. Ističe i da vjera ne bi trebala biti dio politike te da mu je krivo što su neki "počevši od Cerića i tako dalje" počeli prozivati da su miljenici vlasti ili režima.

"Mi samo radimo svoj posao i obraz nam je čist. Ako smo se dogovorili da i ovaj objekt neće bit rušen već da ćemo se dogovarati, mi smo smo svoj dogovor ispoštovali, a oni koji su to slagali... To je stvar njihovog obraza", kazao je Jusufspahić.

Dodaje da mu se javio veliki broj Srba koji podržavaju muslimane u ovoj priči ističući da vlasti nikada ne bi srušile javnu kuću ili kockarnicu da je bila na tom mjestu.

"Ne znam kome su se dokazivali i da li smo mi kolaterala između nekih briselskih dogovora. Iznenađeni smo na takvu reakciju. Mi ćemo ostat vjernici i našu prirodu neće niko uspjeti da promijeni", rekao je Jusufspahić.

On je rekao da sirotinji koja je gradila objekte u Srbiji, počevši od džamija pa sve do kuća, novac nije stizao ni iz Saudijske Arabije, a ni iz Turske već da je "sve to sirotinja sama izgradila".

Jusufspahić je tražio sastanak sa aktuelnim premijerom i izabranim predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a kako nam kaže odgovor još uvijek nije stigao. On očekuje i reakciju zastupnika koji treba da se bore za prava muslimana u srbijanskom parlamentu.

"Kad su već skinuli ahmedije sad treba da se zabave s problemima. Nama se zadnjih 15 godina nije rušio nijedan objekt, a sada nam se ruši kada nikada više muslimana nismo imali u parlamentu. To je simptomatično", kazao je Jusufspahić.

Beogradskog muftiju pitali smo i kako komentariše politički angažman Muamera Zukorlića za kojeg je kazao da je njemu od samog početka bilo mjesto u politici te da uopće ne bi bila podijeljena Islamska zajednica u Srbiji da je on bio prepoznat kao "čovjek političar po rođenju".

"Mi se dugo znamo. On je inače bio ambiciozan i nametljiv. Sada ima priliku dosta toga dobrog da uradi za muslimane Srbije. On sada ima priliku da osjeti kako je bit u Beogradu kao musliman", rekao je Jusufspahić.

S obzirom na to da je glavni vojni muftija u vojsci Srbije, Jusufspahića smo pitali i o položaju muslimana u srbijanskog vojsci. On nam je rekao da se položaj popravlja i da su muslimani počeli da dobijaju halal hranu.

"Najmanje jedno u tri sedmice imaju obavezu da obave džumu namaz, mesdžidi su im tu. Nema puno muslimana u vojsci, ali ovima koji su tu prava su osigurana. Za one koji ne traže ta prava mi ne možemo kriviti državu", kazao je Jusufspahić.

Na iftare kod muftije Jusufspahić dolaze brojni srbijanski političari, a on ističe da je riječ o ljudima koje poznaje prije nego su ušli u politiku.

"Adet je da pozovete prijatelje na iftar. Mi smo posvećeni pravljenju mostova među ljudima. Mi imamo odgovornost da prema ljudima budemo ljudi isto kao i oni prema nama", rekao je Jusufspahić.

Svim ljudima u BiH poručio je da se drže zajedno: "Najbliži smo jedini drugima. Moramo se mirit, Boga zadovoljiti i na kraju njemu račun platit".