BiH
0

Beograd: Trećina građana protiv izručenja Ratka Mladića

FENA
Ispitivanje javnog mnijenja u Srbiji pokazuje da trećina ispitanika izručenje haškog optuženika Ratka Mladića smatra suprotnim državnim interesima, 22 posto ispitanika u cijelosti podržava izručenje a ostali, njih gotovo pedeset posto, kažu da ne mogu odgovoriti na pitanje, javio je beogradski radio B 92.

Analičari ukazuju na to da je za stajalište gotovo polovice građana Srbije najvažnije što o tom pitanju misle u vrhu vlasti.

Upravo ti neodlučni trebali bi biti ciljna grupa vlasti ukoliko želi s uspjehom provesti medijski dio Akcijskog plana za okončanje suradnje s Haškim sudom, izjavila je utorak Svetlana Logar iz beogradske agencije Strategic marketing, a prenosi radio B 92.

"Iako s vrha vlasti poručuju da kampanja, kojom se građanima šalje poruka da je suradnja s ICTY nužna, traje od prošle godine, poruke koje su stizale bile su nejasne i kontradiktorne", rekla je Logar uz ocjenu da je rezultat toga zbunjena, čak uznemirena javnost.

Ona je ocijenila da su političari vjerojatno u strahu od biračkog tijela slali toliko nejasnih poruka i smatra da je sada možda i posljednji čas da jasno kažu tko je Ratko Mladić, što se događalo, je li on heroj koga se pod pritiskom izručuje Haagu ili postoje dokazi za njegovu krivnju pa treba odgovarati za ratne zločine.