{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Sloboda za "Simine četnike" zbog nedostatka dokaza

F
FENA
16.6.2015. u 13:19
122
143
Beograd: Sloboda za "Simine četnike" zbog nedostatka dokaza
122
Beograd: Sloboda za "Simine četnike" zbog nedostatka dokaza
Vođa "Siminih četnika" Sima Bogdanović
Odjeljenje za ratne zločine u Srbiji oslobodilo je u utorak, zbog nedostatka dokaza, sedmoricu pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine tokom 1992. i 1993. godine.
Ovo je druga prvostepena presuda. Prvom prvostepenom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, no tu je presudu ukinuo Apelacioni sud prošle godine i naložio novo suđenje.

Optuženi su oslobođeni optužbi jer, prema stavu suda, Tužiteljstvo nije podnijelo dovoljno dokaza za svoje optužbe.

Ovaj je slučaj javnosti poznat kao "Zvornik 5". I na ovu oslobađajuću presudu, Tužiteljstvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu koji će donijeti konačnu presudu.

Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragan Đekić i Damir Bogdanović.

Oni se optužnicom Tužiteljstva za ratne zločine terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Sumnja se da su na mjestu zvanom "Hamzići" ubili trudnu ženu s djetetom od dvije godine u naručju te da su "ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina".

Optuženi se terete i da su silovali prije ubistva Zlatiju Ribić (13) kao i da su "dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijene osobe".

Sima Bogdanović zvani "Sima četnik", preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: