{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Prijedlog da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve rata

N
27.6.2005. u 18:21
0
0
Beograd: Prijedlog da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve rata
0
Beograd: Prijedlog da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve rata
Predstavnici Igmanske inicijative predložit će da se 11. juli proglasi danom sjećanja na sve žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je danas direktor Centra za regionalizam i kopredsjednik Inicijative Aleksandar Popov.
Na 10. zasjedanju Igmanske inicijative, koju čini više od stotinu nevladinih organizacija iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Popov je rekao da predstavnici Inicijative oštro osuđuju zločin u Srebrenici i zahtijevaju da svi odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

On je naveo da je ovogodišnje zasjedanje Inicijative posvećeno unapređenju kulturne saradnje između SCG-a, Hrvatske i BiH radi stvaranja povoljnijeg ukupnog ambijenta za normalizaciju odnosa u regiji.

"Treba prevladati psihološke barijere koje postoje u glavama ljudi", dodao je Popov.

Predsjedavajući skupa Živorad Kovačević naveo je da je odnos među zemljama tzv. Daytonskog trokuta jedna od dvije neuralgične tačke u regiji, kao i da je drugo
problematično pitanje Kosovo i Metohija.

On je, također, rekao da je, po uzoru na Igmansku inicijativu, počeo i dijalog nevladinih organizacija iz Srbije i s Kosova i Metohije.

Kovačević je upozorio da svaki pokušaj relativizacije zločina počinjenih na prostorima bivše Jugoslavije stvara nove probleme i ugrožava stabilnost regije.

Na 10. sesiji Igmanske inicijative govorili su i šefovi Misije OESS-a u SCG-u i BiH, Maurizio Massari i Douglas Davidson, kao i zamjenik šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj Robert Becker i šef izaslanstva Europske komisije u SCG-u Josep Lioveras.

Sva četvorica predstavnika međunarodne zajednice suglasila su se da je saradnja zemalja u regiji neophodan uslov za uspjeh procesa njihovih evropskih integracija.

Lioveras je, pri tome, upozorio da uspjeh svake zemlje na njenom putu evropskih integracija zavisi od njenih vlastitih napora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: