BiH
0

Beograd: Prijedlog da se 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve rata

NINA
Predstavnici Igmanske inicijative predložit će da se 11. juli proglasi danom sjećanja na sve žrtve ratova u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je danas direktor Centra za regionalizam i kopredsjednik Inicijative Aleksandar Popov.

Na 10. zasjedanju Igmanske inicijative, koju čini više od stotinu nevladinih organizacija iz Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Popov je rekao da predstavnici Inicijative oštro osuđuju zločin u Srebrenici i zahtijevaju da svi odgovorni budu izvedeni pred lice pravde.

On je naveo da je ovogodišnje zasjedanje Inicijative posvećeno unapređenju kulturne saradnje između SCG-a, Hrvatske i BiH radi stvaranja povoljnijeg ukupnog ambijenta za normalizaciju odnosa u regiji.

"Treba prevladati psihološke barijere koje postoje u glavama ljudi", dodao je Popov.

Predsjedavajući skupa Živorad Kovačević naveo je da je odnos među zemljama tzv. Daytonskog trokuta jedna od dvije neuralgične tačke u regiji, kao i da je drugo problematično pitanje Kosovo i Metohija.

On je, također, rekao da je, po uzoru na Igmansku inicijativu, počeo i dijalog nevladinih organizacija iz Srbije i s Kosova i Metohije.

Kovačević je upozorio da svaki pokušaj relativizacije zločina počinjenih na prostorima bivše Jugoslavije stvara nove probleme i ugrožava stabilnost regije.

Na 10. sesiji Igmanske inicijative govorili su i šefovi Misije OESS-a u SCG-u i BiH, Maurizio Massari i Douglas Davidson, kao i zamjenik šefa Misije OESS-a u Hrvatskoj Robert Becker i šef izaslanstva Europske komisije u SCG-u Josep Lioveras.

Sva četvorica predstavnika međunarodne zajednice suglasila su se da je saradnja zemalja u regiji neophodan uslov za uspjeh procesa njihovih evropskih integracija.

Lioveras je, pri tome, upozorio da uspjeh svake zemlje na njenom putu evropskih integracija zavisi od njenih vlastitih napora.