BiH
0

Beograd: Počelo suđenje petorici "škorpiona"

FENA
Historijsko suđenje petorici pripadnika srpske paravojske, tzv. "škorpiona", optuženih za pogubljenje šest bošnjačkih civila u 1995. koje je prikazano na videosnimku počelo je u utorak u Beogradu.

Optužnica Tužilaštva za ratne zločine tereti Slobodana Medića, Peru Petraševića, Aleksandra Medića, Aleksandra Vukova i Branislava Medića da su u julu 1995. u mestu Godinske Bare blizu Trnova ubili šest Bošnjaka iz Srebrenice.

Bivši pripadnici srpske paravojske uhapšeni su u ovoj godini i optuženi za ratne zločine nakon što je snimak s pogubljenjem prikazao početkom juna UN-ov sud za ratne zločine u Haagu (ICTY), a nakon toga su ga emitirale TV stanice u Srbiji i BiH, javio je AP.

Oni su suočeni s 40 godina zatvora ukoliko budu proglašeni krivim. Srbija je ukinula smrtnu kaznu.

Amaterski snimak, koji s napravili srpski vojnici u blizini Srebrenice, prikazuje šest Bošnjaka kako ih izvode iz kamiona, s rukama vezanim iza leđa i svrstaju u red.

Četvorica su ubijena s leđa, dok je dvojici ostalih naređeno da prebace tijela na drugo mjesto, gdje su također i oni ubijeni rafalima iz mitraljeza.

"Nema smrtne kazne, ali se nadam da će pravda dostići ova čudovišta", izjavila je Sajma Saltić, čiji je brat Sadik (36) bio među šest pogubljenih Bošnjaka, prije nego što je ušla u prepunu sudnicu u Beogradskome specijalnom sudu koji se bavi slučajevima ratnih zločina.

Snimak, koji je izazvao javno zgražanje u BiH kao i u Srbiji, prvo je prikazan u junu na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optuženom za genocid koji su počinile srpske trupe tokom bosanskog i ostalih balkanskih ratova.

Skoro 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno je kada su snage bosanskih Srba osvojile Srebrenicu u julu 1995. To je najgore masovno ubistvo u Evropi od II. svjetskog rata.

"Ovo je suđenje dobilo veliki značaj za naše pravosuđe jer želimo dokazati da se možemo baviti najtežim slučajevima proizašlim iz (balkanskih) ratova", izjavio je Bruno Vekarić, glasnogovornik ureda srpskog tužitelja za ratne zločine.