BiH
0

Beograd - nastavljeno suđenje Iliji Jurišiću

FENA
Danas su u Okružnom sudu za ratne zločine u Beogradu u slučaju Ilije Jurišića trebala svjedočiti tri svjedoka. Međutim, prema izjavi predsjedavajućeg Sudskog vijeća, svjedok Nenad Dragić nije se odazvao jer mu nije uručen poziv.

„Odazvala su se druga dvojica Branko Jović i Ljubo Tešić. To su pripadnici vojne kolone. Ponavlja se ono na što advokati odbrane upozoravaju da tužilaštvo izvodi svjedoke koji nemaju nikakve veze sa Ilijom Jurišićem i ne mogu ništa da dokažu osim da su oni u tom incidentu na Brčanskoj malti u razmjeni vatre ranjeni“, kazao je Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina pravda pomirenje".

Jurišićeva odbrana ključnim smatra svjedočenje Mate Divkovića koji će se pred sudom pojaviti sutra.

„Za njega je sutra rezervisan čitav termin. To je Mato Divković koji je do '94. bio pripadnik policije u Tuzli i prema njegovom iskazu koji je dao istražnom sudiji on negira bilo kakvu odgovornost Ilije Jurišića. Govori da je on bio rezervista u penziji i da nije imao nikakvu odgovornost“, navodi Sinan Alić iz Fondacije „Istina pravda pomirenje".

U dosadašnjem toku izvođenja dokaza optužbe nijedan svjedok nije znao ko je Ilija Jurišić. U Fondaciji Istina pravda pomirenje očekuju da Sudsko vijeće koriguje taktiku tužilaštva. Prema riječima Alića, ovakvim tempom i uz dvjestotinjak svjedoka od kojih samo njih 5 ili 6 poznaju Iliju Jurišića suđenje može potrajati i dvije godine.