{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Beograd: Jankoviću 15 godina zatvora za zločine u Zvorniku

S
16.12.2011. u 14:59
0
10
Beograd: Jankoviću 15 godina zatvora za zločine u Zvorniku
0
Beograd: Jankoviću 15 godina zatvora za zločine u Zvorniku
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je zbog ratnih zločina u Zvorniku 1992. godine Darka Jankovića zvanog Pufta na 15 godina zatvora, Gorana Savića na godinu i po dana, dok je Saša Ćilerdžić oslobođen optužbi.
Predsjedavajuća sudskim vijećem Tatjana Vuković, obrazlažući presudu, rekla je da je sud nesporno utvrdio da su dobrovoljci iz Srbije tokom rata u BiH učinili nesretnu sudbinu zvorničkih muslimana još nesretnijom i tužnijom.

"Odlučujući o kaznama, Sud je cijenio sve dokaze i iskaze svjedoka, odbacujući teze odbrane da su nepouzdani iskazi pojedinih svjedoka u vezi sa učešćem Jankovića u zločinima", rekla je Vukovićeva.

Prema optužnici, njima se na teret stavlja da su kao pripadnici dobrovoljačke jedinice "Pivarski", sa ostalim saborcima, od maja do jula 1992. godine na lokalitetima "Ekonomija", "Ciglana" i u "Domu kulture" u Čelopeku učestvovali u nečovječnom postupanju, mučenju i ubistvima najmanje 14 muslimanskih civila.

Ovo je treća po redu izrečena presuda za ratne zločine u Zvorniku. Do sada je izrečena jedna pravosnažna i jedna koja je u postupku pred Apelacionim sudom u Beogradu.

Za zločine u Zvorniku ranije su pravosnažno osuđena trojica pripadnika jednica "Žute ose" i "Pivarski" - Dragan Slavković na 13, Ivan Korać na devet, a Siniša Filipović na tri godine zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Zbog nesprečavanja zločina paravojnih formacija, deportacija i mučenja zarobljenika u odvojenom postupku na šest godina osuđen je nekadašnji predsjednik "privremene vlade" Zvornika Branko Grujić, a na 15 godina tadašnji komandant Štaba Teritorijalne odbrane Zvornika Branko Popović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: