BiH
0

Bennett: Ključno je da je Zakon o visokom obrazovanju na dobrobit svih studenata

FENA
Okvirni Zakon o visokom obrazovanju BiH koji je usvojen jučer i u Domu naroda državnog parlamenta predstavlja prvi veliki reformski i evropski orijentirani zakon donesen u BiH u više od godinu dana, te prvi koji je donio parlament u ovom sazivu, ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik OHR-a Chris Bennett.

"Usvajanje ovog zakona pokazuje da Parlamentarna skupština BiH ima kapacitete da usvaja složene zakone koji su za dobrobit svih građana te da iznalazi kompromisna rješenja. Ovo bi, također, trebalo poslužiti kao poticaj za donošenje daljnjih evropski orijentiranih reformi", kazao je on.

Upitan kako OHR gleda na činjenicu da je Zakon o visokom obrazovanju donesen, iako su protiv njega bili svi hrvatski delegati u Domu naroda, Bennett je kazao da je bilo protivljenja nekim elementima ovog zakon i iz reda drugih naroda, ali da je ključno da je zakon na dobrobit svih studenata, bez obzira na to da li su Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

Istaknuo je da je BiH bila jedina država u Evropi bez okvirnog zakona o visokom obrazovanju na državnom nivou te da je ovaj zakon jedan od ključnih elemenata za približavanje Evropskoj uniji.