BiH
0

Bennett: Bh. političari trebaju se ugledati na pop pjevače

FENA
Chris Bennett
Chris Bennett
Bosna i Hercegovina ima socijalni, politički i ekonomski potencijal da bude uspješna ukoliko njeni lideri počnu pokazivati isto pouzdanje i profesionalnu sposobnost koja je tako očigledna među njenim profesionalnim muzičarima, napisao je danas direktor komunikacija OHR-a i EUSR-a Chris Bennett.
  • "Rijeka bez imena" je tek posljednja u nizu istinski popularnih evrovizijskih pjesama iz Bosne i Hercegovine koje izvode muzičari koji uspješno kombinuju vrstu glamura koji je sastavni dio Evrovizije s glasovnom karizmom koja melodiju pretvara u nešto što se mi ostali zateknemo pjevušeći, napisao je Bennett u članku koji je objavljen u današnjem broju Nezavisnih novina.

Bennett dalje nastavlja da ovogodišnja pjesma govori o pretvaranju "rijeke suza u zlato" a to je upravo izazov s kojim se suočavaju političari i institucije Bosne i Hercegovine.

Bennett je kao ilustraciju dispariteta u sposobnostima i dostignućima izvođača i institucija iz Bosne i Hercegovine naveo način na koji BiH upravlja svojim zračnim prostorom.

Prošlog mjeseca u Parizu vlasti Bosne i Hercegovine su potpisale protokol u skladu s kojim je BiH preuzela natrag od EUFOR-a komandu i kontrolu nad svojim zračnim prostorom. Ovo je uslijedilo sukcesivnim transferima nadležnosti nad zračnim prostorom na domaće organe vlasti tokom proteklih osam godina.

Bosna i Hercegovina je putem svoje Direkcije za civilnu avijaciju, sada ponovo preuzela svoju obavezu u skladu s Konvencijom Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju i ima suverenu kontrolu nad svojim zračnim prostorom, iako se za kontrolu preleta i dalje sklapaju podugovori s centrima zračnog saobraćaja drugdje u regionu.

  • Ovo je ključni element u poslijeratnom oporavku zemlje te na njenom dugom putu ka potpunoj normalizaciji. Ali kada zemlja ponovo preuzme kontrolu nad svojim zračnim prostorom to je samo dio priče. Jednako važno je kako Bosna i Hercegovina koristi ovaj resurs – a ona trenutno ne koristi dobro svoj zračni prostor, napisao je Bennett.

U protekle dvije godine postojali su pravi izgledi za uspostavljanje novih avionskih veza s ostatkom Evrope koje bi pripadnicima dijaspore olakšale i pojeftinile dolazak kući u kratke posjete naprimjer i koje bi Bosnu i Hercegovinu pomjerile u centar profitabilnog evropskog turističkog tržišta.

  • Oni koji žele vidjeti kako se ogromni turistički potencijal ove zemlje pretvara u hiljade novih radnih mjesta s užasavanjem su gledali kako su iskazani interesi jeftinih avioprijevoznika, kao što su Germanwings dočekale administrativne prepreke. Kao posljedica toga aviokompanije su povukle iskazane interese i potražile nove destinacije na drugim mjestima. Imperativ je da se iz ovog izvuče pouka, tako da ukoliko se ponovo ukaže prilika za uspostavljanje ekonomičnih avioveza između Bosne i Hercegovine i ostatka Evrope, iskoristimo tu priliku umjesto da je pustimo da nam promakne, naveo je.

Bennett je apelirao na institucije Bosne i Hercegovine da se ugledaju na svoje pop pjevače.

  • Marija Šestić, Hari Mata Hari, Femminem i ostali tokom prethodnih godina pokazuju da profesionalci iz ove zemlje znaju tačno kako da se ponašaju i kako da uspiju na međunarodnoj sceni. Oni imaju pouzdanje i karizmu; njihovi politički predstavnici moraju to isto pokazati, napisao je Bennett.