Čekajući himnu
774

Benjamin Isović: BiH je vjerovatno jedina država na svijetu koja plaća one koji rade protiv nje

Piše: I. Č.
Benjamin Isović
Benjamin Isović
Pjesnik i muzičar Benjamin Isović i kompozitor Dušan Šestić bili su prije deset godina pobjednici konkursa za tekst himne Bosne i Hercegovine, koja nikada nije zvanično usvojena. Da apsurd bude veći, nikada nikakvu naknadu za svoj "pobjednički" rad nisu dobili.

"To je javašluk", kazao je Isović za Klix.ba, dodavši da su on i kolega prevareni.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prihvatila je 5. februara inicijativu predsjedavajuće Skupštine Kantona Sarajevo Ane Babić da Bosna i Hercegovina, napokon, dobije himnu s melodijom i tekstom.

Odluka o slanju inicijative Kolegiju Predstavničkog doma podržana je zahvaljujući pet članova Ustavnopravne komisije BiH, koji su osigurali neophodan kvorum.

Momčilo Novaković, član Ustavnopravne komisije BiH i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da zaključak ide dalje prema Kolegiju Predstavničkog doma.

"Ukoliko zaključak bude podržan na Kolegiju, ide dalje na sjednicu Predstavničkog doma. Ukoliko je Kolegij ne podrži, zaključak će ostati na nivou Ustavnopravne komisije. Praktično, mrtvo slovo na papiru", kazao je Novaković, dodavši da neće podržati inicijativu.

Svi dosadašnji pokušaji da himna dobije tekst su propali. U junu 2008. godine bio je otvoren posljednji konkurs za tekst, a pobjednički rad napisali su kompozitor himne Dušan Šestić i Benjamin Isović. Međutim, tekst nije dobio političku podršku.

Benjamin Isović je kazao da uvijek ima smisla nadati se da će tekst himne biti usvojen, ali da je pitanje koliko su te nade utemeljene i koliko ima istinske volje.

"Snage kojima je u interesu dezintegracija ove zemlje su, možda, jače nego u ono vrijeme. Ovo je jedna apsurda situacija. Vjerovatna jedina država na svijetu koja plaća one koji rade protiv nje", kazao nam je Isović.

Podsjetio nas je na 2008. godinu kada je Ministarstvo pravde BiH raspisalo javni poziv za tekst himne, nakon čega je usvojen prijedlog teksta, čime je, praktično, stavljena tačka na tekst himne.

"Taj konkurs je još uvijek validan i u toku. Taj prijedlog, koji smo fuzionisali gospodin Dušan Šestić i ja, prošao sve potrebne instance u Vijeću ministara BiH i završio negdje na otpadu u Parlamentu", rekao je Isović.

Na pitanje ima li nade da će inicijativa ovaj put biti usvojena, Isović odgovara iskrenim: "Nemam pojma!"

"Ovo je zemlja apsurda. Jedan aparat koji maksimalno podliježe voluntarizmu moćnika i centara moći. Ovdje je sve moguće. Vrlo je nezahvalno razumnom čovjeku prognozirati bilo kakav ishod", kazao je Isović, dodavši da pokretati inicijative uvijek ima smisla.

Momčilo Novaković iz NDP nam je kazao da neće podržati ovu inicijativu, ukoliko se nađe pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer izborna godina nije za takve prijedloge.

Isović to objašnjava, međutim, na način da je u Bosni i Hercegovini izborna godina samo izlika za određeno patološko ponašanje koje se nama dešava svake godine, svakog mjeseca i svakog dana.

"Tu nema neke bitne razlike, bila izborna godina ili ne. To je jednostavno jedna kalvarija", poručio je Isović.

Benjamin Isović i Dušan Šestić, međutim, ni nakon 10 godina nisu dobili naknade za pobjednički tekst himne Bosne i Hercegovine.

Isović nam je objasnio da, kada je konkurs raspisan i njihov rad nakon toga proglašen pobjedničkim, tekst je usaglašen u Vijeću ministara BiH.

"U biti, mi prema konkursu nismo bili uslovljeni da tekst prođe kroz parlamentarnu proceduru i da bude usvojen, već se jedino spominjalo to da bude izabran na konkursu. To znači da se Ministarstvo pravde oglušilo na svoj vlastiti konkurs", kazao je Isović.

Dodao je da bi trebalo da Ministarstvo koje je raspisalo javni natječaj za tekst himne bude odgovorno za provođenje tog konkursa do samog kraja.

"Naravno da Ministarstvo nije moglo utjecati na odluku Parlamenta. Oni su mogli utjecati na proceduru izbora teksta himne, što je obavljeno. Čak je obavljeno i više, jer je usaglašeno kroz Vijeće ministara. Taj posao je u potpunosti završen", prisjeća se Isović.

Međutim, napominje da su i stručna komisija, i svi koji su imali veze s konkursom, dobili svoje naknade za to.

"Samo gospodin Dušan Šestić i ja nismo dobili nikakve naknade. Šta mi čekamo? Čekamo famoznu odluku Parlamenta, što nema nikakve veze s konkursom", kazao je Isović ogorčeno.

Podsjećamo, kompozicija "Intermezzo" banjalučkog kompozitora Dušana Šestića izabrana je u julu 1999. godine odlukom tadašnjeg visokog predstavnika Carlosa Westendorpa kao službena himna Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina već punih 19 godina nema tekst himne, a izvjesno je da će tako ostati do daljnjeg.