Prijedorski imam
69

Benjamin ef. Hodžić: Naš dug prema šehidima je svakodnevna borba za domovinu

A. Ku.
Foto: MINA
Foto: MINA
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida.

Ovim povodom je za Agenciju MINA govorio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Benjamin ef. Hodžić.

Podsjećajući na žrtvu šehida, kazao je da su šehidska mezarja svjedoci o borbi našega naroda.

"Ove godine obilježavamo 32. godišnjicu od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu i početka najtežih zločina na ovim prostorima tj. prostorima Prijedora i doline Sane. Tako ćemo i ove godine posjetiti naše drage šehide, proučiti im Ja-sin i uputiti dovu Dragom Bogu. Iako je prošlo mnogo vremena, rane su još uvijek svježe, jer se svake godine iznova otvaraju", kazao je on.

Naglasio je da važnost istine i pravde nije samo za žrtve i šehidske porodice, već da je to temelj za sve građane Bosne i Hercegovine.

"Danas bi na šehidskom mezarju Bošnjaci trebali da crpe pouku i snagu za život bez poniženja, za život bez ucjene i za život ravnopravnosti s drugima. Haram je zaboraviti da su šehidi ovoj zemlji, pa tako i nama živima, dali sve što su imali, svoju mladost, svoju krv, svoj život i svoje nikada nedosanjane mladalačke snove", izjavio je on.

Poručio je da "naš dug prema njima treba biti stalna briga i napor za uzdizanje Božije riječi, a zatim svakodnevna borba za očuvanje domovine Bosne i Hercegovine".

"Svodili se sav naš dug na ritualno učenje Fatihe pred kamerama? Nažalost i to sve rjeđe činimo. U Prijedoru posjećujemo osam šehidskih mezarja i nastojimo da tu praksu prenesemo na našu omladinu, koja će znati čuvati svoju zajednicu i tradiciju. Allaha molim da nas učvrsti i ojača i da sačuvamo svoju vjeru na ovim prostorima i da nikada ne zaboravimo naše drage šehide", zaključio je u razgovoru glavni imam Benjamin ef. Hodžić.

Ovaj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, dovama za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.