Hodočašće ili turizam?
0

Benedikt XVI ne priznaje Međugorje

Sarajevo-x.com
Papa Benedikt XVI suspendirao je sveštenika iz Međugorja koji tvrdi da mu se Djevica Marija prikazala više od 40 hiljada puta. Hercegovačko Međugorje je, po riječima vatikanskog vrha, najveće neblagoslovljeno katoličko svetište na svijetu.

Papa je izdao nekoliko "sigurnosnih i disciplinskih mjera" protiv franjevačkog sveštenika Tomislava Vlašića, bivšeg "duhovnog vođe" šestero djece koji su 1981. godine navodno vidjeli Gospu u Međugorju.

Vlašić, centralna ličnost u promociji ukazanja u Međugorju, koja se navodno ponavljaju od 1981. godine, još je papi Ivanu Pavlu II tvrdio da mu je Gospa rekla da je on "živi svetac".

Nakon što je javnost otkrila da je Vlašić imao dijete s jednom od časnih sestara, on se odselio u Parmu, u Italiju i tamo osnovao zajednicu zvanu "Kraljica mira" posvećenu ukazanju Djevice Marije iz Međugorja.

Međugorje, koje Vatikan nikad nije zvanično proglasio svetištem, svake godine obiđe stotine i stotine vjernika, a sve to se već pretvorilo u granu turizma.

Italijanski biskup Andrea Gemma nazvao je Međugorje "vražjim djelom" i obećao vjernicima da će Vatikan ubrzo skinuti maske vjernicima i uvjeriti ih da je ukazanje Gospe u Međugorju zapravo velika obmana vjernika, otkriva britanski Daily Mail.

Bosanskohercegovački biskupi su se 2006. godine požalili papi Benediktu uz tvrdnju da je cijela priča oko Međugorja lažna. Nakon Vatikanske istrage, Tomislavu Vlašiću zabranjeno je bavljenje svešteničkim poslovima, propovijedanje i kontaktiranje sa zajednicom "Kraljice mira".

Šestero djece koji su 1981. godine prvi put vidjeli Gospu u Međugorju - Mirjana Dragićević, Marija Pavlović, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivanka Ivanković i Jakov Colo, danas su bogataši.

Medijima su i otprije poznate činjenice da su spomenuti dobro unovčili "ukazanje", jer danas imaju ogromne kuće s teniskim terenima i bazenima a jedan od njih, Ivan Dragićević oženjen je bivšom miss SAD-A.