Banja Luka
0

BELLS pokret za zelenu inicijativu

FENA
Promocija budućih aktivnosti i prezentacija do sada urađenog u okviru BELLS pokreta (Balkan Enviromental Life Leadership Standard) održana je danas u Banjoj Luci za sve sektore društva.

Nacionalna koordinatorica BELLS pokreta za BiH Sabina Jukan naglasila je da su aktivnosti ove organizacije do sada prepoznali i podržali predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, državni poslanici, gdje je formirana i “Zelena parlamentarna grupa”, s poslanicima iz oba entiteta.

O postojanju te grupe i njenoj važnosti danas je u Banjoj Luci govorio poslanik Lazar Prodanović, koordinator “Zelene parlamentarne grupe”, uz podsjećanje da se BELLS pokret zalaže za donošenje krovnog zakona o zaštiti životne sredine.

Pokret se zalaže, naglasila je Jukan, i za bolju zastupljenost okoliša u programima političkih stranaka.

U devet gradova BiH pokrenuli su peticiju, koju je podržalo više od 5.000 građana, a potpisi su upućeni na adrese 15 političkih stranaka koje će izaći na izbore.

I na lokalnom nivou data je podrška kroz inicijativu tzv. zelene stolice, gdje se pruža mogućnost nevladinom sektoru i građanima da pokreću zelene inicijative.

“BELLS ne samo da utječe na nosioce odluka da postanu odgovorniji, već potiče i građane da pokreću inicijative, jer smo svi mi odgovorni za stanje životne sredine. Ako želimo da budućim generacijama ostavimo bar dio onoga što mi imamo, svi zajedno moramo djelovati”, zaključila je Jukan.