BiH
0

Belkić traži da se prijedlog zakona o Memorijalnom centru razmatra po hitnom postupku

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će se na sjednici koja je počela jutros u Sarajevu razmatrati zahtjev poslanika Beriza Belkića da se prijedlog zakona o Memorijalnom centru "Srebrenica-Potočari", spomen-obilježje i mezarje za žrtve gonocida iz 1995. godine razmatra po hitnom postupku.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH i Prijedlog zakona o Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Predviđeno je razmatranje u drugom čitanju Prijedloga zakona o radijacijskoj i nuklearnoj sigurnosti u BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeću ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o administrativnim taksama BiH.

Bit će razmatran i zahtjev poslanika Ekrema Ajanovića za razmatranje Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti po skraćenom postupku.

Pred poslanicima će se naći i Izvještaj Komisije Kolegija o nastojanju za postizanje sporazuma o prijedlogu zaključka poslanice Azre Hadžiahmetović u vezi sa Zakonom o izmjeni Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH.

Iako je bilo predviđeno da na dnevnom redu današnje sjednice bude i potvrđivanje Odluke Predsjedništva BiH o utvrđivanju kandidata za generalske pozicije u Oružanim snagama BiH, ova tačka je skinuta s dnevnog reda nakon što je zamjenik ministra odbrane BiH Igor Crnadak obavijestio poslanike da još nije stigla potrebna saglasnost NATO-a za postavljanje na generalske pozicije.