BiH
0

Belkić potvrdio da je dio inicijative za izmjene poslovnika Zastupničkog doma PSBiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić potvrdio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je dio inicijative Kolegija tog doma za izmjene njegovog poslovnika, koje su jučer novinarima predstavili predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Milorad Živković i Niko Lozančić.

"To je inicijativa Zastupničkog doma i ona je pokušaj da se otvori proces dogovaranja u parlamentu, što na neki način od nas očekuju i javnost i visoki predstavnik na temelju pisma od 19. oktobra u kome je dostavio mogući prijedlog izmjena i dopuna u parlament, stvarajući uvjete i mogućnost da parlament taj posao sam ovdje uradi“, kazao je Belkić.

On je obrazložio da je jučer službeno bio odsutan i time spriječen prisustvovati zajedničkoj pres-konferenciji sa Živkovićem i Lozančićem.

Podsjetio je da je na plenarnoj 7. sjednici, koja je trajala tri dana, jedan od zaključaka koji su usuglašeni na zajedničkom kolegiju bio taj da kolegiji oba doma hitno pristupe izradi prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika koji bi mogao biti podržan od domova.

„Kao Kolegij odlučili smo da prvi učinimo korak i uradimo draft mogućih izmjena i dopuna, uz sljedeće principe i dogovor: konsultacije u Uredu visokog predstavnika, prije svega sa stanovišta usklađenosti izmjena i dopuna s Ustavom BiH i ciljevima koje je visoki predstavnik naznačio obrazlažući svoju inicijativu, a, nakon toga, traženje podrške od proširenog kolegija“, kazao je Belkić.

On smatra da „ljudi imaju pravo procjenjivati, na različite načine, šta znači ova inicijativa“. Osobno je ustvrdio da je to „pokušaj dogovaranja u instituciji, onih koji su odgovorni“.

"Smatram da kolegij koji rukovodi parlamentom je dužan pokušati postizati odgovarajuća rješenja i pokušati pokretati određene inicijative, a ne čekati da neko drugi sa strane nas potiče i to rješava“, kazao je.

Pri tome je iznio da osobno, kada je riječ o entitetskom glasanju i dalje smatra da je entitetsko glasanje suvišno u Zastupničkom domu; da interesi naroda treba da se štite u Domu naroda, uz definiciju vitalnog interesa i sl., te da se o tim stvarima raspravlja kada se o ustavu BiH raspravlja, a ne kada se raspravlja o poslovniku. Belkić je naglasio da proces usvajanja u PBiH treba gledati u njegovoj ukupnosti. S obzirom na to da postoje dva doma, svaki dokument prolazi kroz oba doma, i zakon i odluka, osim potvrđivanja imenovanja mandatara i usvajanja amandmana na Ustav BiH. Kazao je da u spomenutim izmjenama, i Lajčakovoj inicijativii u prijedlogu Kolegija, instrumenti zaštite i dalje apsolutno postoje.

"Kada je riječ o mom odnosu i odnosu Stranke za BiH prema odlukama visokog predstavnika, jeste da je visoki predstavnik dio ustavnopravnog sistema itd. Mi poštujemo i provodimo njegove odluke, a ovo je mogućnost da s njim zajedno probamo doći do rješenja“, kazao je Belkić.