Opstrukcije svega što čini državu
151

Belkić: Entiteti ne mogu donositi svoje zakone o JMB, takva priča je 'dimna bomba'

Piše: E. G.
Beriz Belkić
Beriz Belkić
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH, čiji predlagač je Vijeće ministara, danas nije dobio podršku. Ovakav prijedlog je neprihvatljiv zastupnicima iz Federacije BiH, dok oni iz RS-a ponovo idu u drugu krajnost najavljujući usvajanje zakona o JMB na nivou tog entiteta.

Aleksandra Pandurević iz SDS-a ovu isključivu nadležnost države Bosne i Hercegovine tako želi prebaciti na entitet. "Očekujem od Vlade RS da pokrene proceduru za usvajanje svog zakona o JMB, a zastupnici SDS-a će ga podržati u Narodnoj skupštini RS", rekla je Pandurević novinarima nakon sjednice.

Međutim, ovakva priča je "dimna bomba i zamagljivanje stvari", prokomentirao je zastupnik Stranke za BiH Beriz Belkić.

"Entiteti to ne mogu riješiti, jer se radi o državnom zakonu i poslu koji u principu pripada državama, u nadležnosti je država, pa tako i u ovom slučaju nadležnost ima BiH. Problem je u tome da zastupnici i ministri iz RS-a pokušavaju kroz provedbu Odluke Ustavnog suda, koju je vrlo jednostavno primijeniti, radi se o promjeni naziva općina kao što su Bosanski Brod, Bosanska Dubica i tako dalje, pokušavaju promijeniti sastav registracionih područja koja prelaze entitetsku liniju. Najjednostavnije rečeno, ne žele da ijedna općina iz RS bude u 'društvu' sa onima iz FBiH i obrnuto. Rješenje je u sljedećem, moraju se odreći te ambicije. To nije predmet Odluke Ustavnog suda i to je pitanje o kojem se ne može razgovarati u ovom kontekstu", kazao je Belkić za Klix.ba.

Belkić dodaje da se ovdje, nažalost, radi o posljedicama različitog viđenja budućnosti BiH. Smatra da je to još jednan primjer na kojem se vidi da političke snage iz RS-a, pozicija, ali i opozicija, čine sve da što više odvoje entitet RS po bilo kojem osnovu od države BiH.

"Oni čak i RS vrlo često nazivaju državom. Stvara se atmosfera uvjerenja o nemogućnosti dogovora o BiH i na svakom koraku se opstruira ono što je država. Jučer zakon o izbjeglicama i raseljenim osobama, koji nije dobio podršku Komisije za ljudska prava, praktično preferira izbor mjesta življenja. Ne forsira se povratak, ne činimo ništa da ih vratimo na prijeratna ognjišta. Jednostavno se radi o sukobu dva koncepta, integracionom i dezintegracionom", dodaje Belkić.

O tome kako će završiti priča o JMB, Belkić dodaje da će se neko rješenje već sigurno naći, jer iza cijele priče stoje potrebe ljudi koji moraju imati matični broj.

S obzirom na to da su se pojavile informacije da se u nekim dijelovima BiH izdaju uvjerenja o matičnim brojevima, Belkić dodaje da je to sa pravnog gledišta u ovom momentu problematično.