{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belkić: Dug BiH je 10,4 milijarde KM, nismo u stanju da se zadužujemo

F
7.10.2013. u 15:59
0
24
Belkić: Dug BiH je 10,4 milijarde KM, nismo u stanju da se zadužujemo
0
Belkić: Dug BiH je 10,4 milijarde KM, nismo u stanju da se zadužujemo
Foto: Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma PSBiH obavili su raspravu o Informaciji o stanju zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2012. godine.
Prvi se za diskusiju javio poslanik Mladen Ivanković Lijanović koji je podsjetio da je riječ o ukupnom iznosu od 10,4 milijarde KM od čega je 7,1 milijarde KM vanjskog i 3,3 milijarde KM unutrašnjeg duga.

"Mene zabrinjava zaključak Vijeća ministara BiH gdje se samo konstatira da stanje nije dobro, a potrebno je da nam daju preporuke šta uraditi o ovom pitanju. Predlažem da Informaciju vratimo Vijeću ministara da bi formirali konkretne mjere, u roku od 30 dana i na maksimalno četiri stranice, iz oblasti ekonomske politike radi smanjenja zaduženosti", rekao je Ivanković Lijanović.

Poslanik Beriz Belkić kazao je da je u RS-u na vrlo ozbiljan način raspravljano o problemu zaduženosti dok to nije slučaj na nivou BiH.

"Mi nismo više u stanju da se zadužujemo, upali smo u začarani krug gdje stvaramo dug da vratimo dug", rekao je.

Poslanik Dragan Vrankić podsjetio je da javna zaduženost od 39 posto od GDP-a nije veliki problem.

"Nije problem koliko smo zaduženi već zbog čega. Nema reforme javne uprave i ostalih reformi. Nismo riješili restituciju i ne znamo u konačnici o kolikoj je cifri riječ. S obzirom na to da imamo dva instituta: Stalni odbor za fiskalnu stabilnost i Fiskalno vijeće BiH predlažem zaključak kojim se zadužuju ova dva instituta da analiziraju stanje zaduženosti i sukladno strategiji razvoja donesu odobrenje nivoa zaduženosti i sektora koji se zadužuju", predložio je Vrankić.

Poslanica Azra Hadžiahmetović smatra da je ova informacija jako zabrinjavajuća kao i stanje u kome se nalazi BiH.

"Tačno je da stanje nije kao u Grčkoj ili Španiji, ali najmanji dug BiH nam daje razlog za zabrinutost zbog ekonomske situacije u zemlji", kazala je.

Uime Kluba SBiH predložila je Vijeću ministara BiH da promijeni strategiju zaduživanja i da obustavi svako novo zaduživanje BiH i postupke davanja saglasnosti za zaduživanje do promjene strategije u skladu s ekonomskim mogućnostima BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: