{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti

F
12.9.2009. u 11:57
0
3
Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti
0
Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj u petak se tokom posjete Bruxellesu sastao s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Yvesom Letermeom.
Ovo je prvi sastanak ministra Alkalaja i ministra Letermea nakon što je belgijski ministar preuzeo ovu dužnost u julu, saopćeno je u subotu iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao šefa belgijske diplomatije s prioritetima vanjske politike naše zemlje, te ga, imajući u vidu da će Belgija u drugoj polovini naredne godine preuzeti predsjedavanje EU-om, informirao o aktivnostima koje BiH poduzima s ciljem približavanja EU-u i NATO-u.

Također je upoznao ministra Letermea s procesom ispunjavanja obaveza iz Mape puta u cilju liberalizacije viznog režima, te kandidaturi BiH za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Ministar Leterme je izrazio punu podršku Belgije našoj zemlji na putu ka euroatlantskim integracijama te naporima koje ona ulaže na postizanju NATO i EU standarda.

Također, ovom prilikom je izrazio očekivanje da će BiH postati nestalna članica Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi dviju zemalja jako dobri, ali i da postoji veliki obostrani interes za unapređenjem i jačanjem ekonomskih odnosa i saradnje.

Ministar Alkalaj je ovom prilikom pozvao ministra Letermea da posjeti BiH, što je šef belgijske diplomatije sa zadovoljstvom prihvatio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: