Bruxelles
0

Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj u petak se tokom posjete Bruxellesu sastao s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Yvesom Letermeom.

Ovo je prvi sastanak ministra Alkalaja i ministra Letermea nakon što je belgijski ministar preuzeo ovu dužnost u julu, saopćeno je u subotu iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao šefa belgijske diplomatije s prioritetima vanjske politike naše zemlje, te ga, imajući u vidu da će Belgija u drugoj polovini naredne godine preuzeti predsjedavanje EU-om, informirao o aktivnostima koje BiH poduzima s ciljem približavanja EU-u i NATO-u.

Također je upoznao ministra Letermea s procesom ispunjavanja obaveza iz Mape puta u cilju liberalizacije viznog režima, te kandidaturi BiH za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Ministar Leterme je izrazio punu podršku Belgije našoj zemlji na putu ka euroatlantskim integracijama te naporima koje ona ulaže na postizanju NATO i EU standarda.

Također, ovom prilikom je izrazio očekivanje da će BiH postati nestalna članica Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi dviju zemalja jako dobri, ali i da postoji veliki obostrani interes za unapređenjem i jačanjem ekonomskih odnosa i saradnje.

Ministar Alkalaj je ovom prilikom pozvao ministra Letermea da posjeti BiH, što je šef belgijske diplomatije sa zadovoljstvom prihvatio.