{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti

F
12.9.2009. u 11:57
0
3
Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti
0
Belgija očekuje BiH u Vijeću sigurnosti
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj u petak se tokom posjete Bruxellesu sastao s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Yvesom Letermeom.
Ovo je prvi sastanak ministra Alkalaja i ministra Letermea nakon što je belgijski ministar preuzeo ovu dužnost u julu, saopćeno je u subotu iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je upoznao šefa belgijske diplomatije s prioritetima vanjske politike naše zemlje, te ga, imajući u vidu da će Belgija u drugoj polovini naredne godine preuzeti predsjedavanje EU-om, informirao o aktivnostima koje BiH poduzima s ciljem približavanja EU-u i NATO-u.

Također je upoznao ministra Letermea s procesom ispunjavanja obaveza iz Mape puta u cilju liberalizacije viznog režima, te kandidaturi BiH za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a.

Ministar Leterme je izrazio punu podršku Belgije našoj zemlji na putu ka euroatlantskim integracijama te naporima koje ona ulaže na postizanju NATO i EU standarda.

Također, ovom prilikom je izrazio očekivanje da će BiH postati nestalna članica Vijeća sigurnosti OUN-a za period 2010.-2011. godine.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi dviju zemalja jako dobri, ali i da postoji veliki obostrani interes za unapređenjem i jačanjem ekonomskih odnosa i saradnje.

Ministar Alkalaj je ovom prilikom pozvao ministra Letermea da posjeti BiH, što je šef belgijske diplomatije sa zadovoljstvom prihvatio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: