BiH
0

Behmen uručio zahvalnicu dirigentu Ansbacheru

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen upriličio je danas u Gradskoj upravi prijem za američkog dirigenta Charlesa Ansbachera i njegovu suprugu Swanee Hunt, bivšu ambasadoricu SAD-a u Beču, dokazane prijatelje Sarajeva i BiH.

Gradonačelnik je Ansbacheru uručio Plaketu i Zahvalnicu Grada Sarajeva kao izuzetnom čovjeku i umjetniku koji je obilježio muzičku scenu Sarajeva i BiH mnogobrojnim uspješnim izvedbama sa Sarajevskom filharmonijom, stekao poštovanje muzičara i publike Sarajeva, te svojim bogatim stvaralaštvom animirao i afirmirao generacije sarajevskih muzičara, saopćeno je iz Gradske uprave.

Behmen je zahvalio dirigentu Ansbacheru za sve što je proteklih petnaest godina uradio za Sarajevsku filharmoniju, a njegovoj supruzi, bivšoj američkoj ambasadorici u Austriji, za brojne humanitarne akcije i prikupljanje muzičkih instrumenata za Sarajevsku filharmoniju i uništene škole u Sarajevu i BiH.

Ansbacher je dobijena priznanja nazvao velikom čašću te naglasio da Sarajevo ima odličan orkestar Sarajevske filharmonije, kojim je imao čast dirigirati u SAD-u, Italiji i Austriji i koji predstavlja pravog ambasadora Sarajeva.

Swanee Hunt je gradonačelniku poklonila svoju knjigu "Ovo nije bio naš rat: Bosanke obnavljaju mir", koju je napisala nakon razgovora s 26 bh. žena i za koju je dobila američku nagradu PEN/New England.

Prijemu su prisustvovali zamjenici gradonačelnika Igor Kamočaji i Miroslav Živanović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Tatjana Ljujić-Mijatović te direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić.