BiH
0

Behmen uručio olimpijske medalje i certifikate

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Nenadom Markovićem i Slobodanom Neškovićem uručio je danas simbolične olimpijske medalje i certifikate učenicima iz Sarajeva koji su učestvovali na Međunarodnoj izložbi dječijih radova sa temom "Mir, prijateljstvo, dobre želje i olimpijski duh na Olimpijadi u Pekingu 2008." koja je održana u Pekingu, Atlanti i New Yorku.

Gradonačelnik je čestitao učenicima kao i njihovim nastavnicima koji su učestvovali na ovoj značajnoj međunarodnoj izložbi i osvojili ovako značajna priznanja.

"Sarajevo je poznato u svijetu kao olimpijski grad, ali i kao grad koji je iznjedrio mnoge umjetnike. Vi ste dokaz našeg umjetničkog talenta i vjerujem da je svijetla i perspektivna budućnost pred vama", rekao je Behmen obraćajući se dobitnicima priznanja.

Sabiha Hadžimuratović u ime NVO "Sarajevska tribina", organizatora svih aktivnosti, istakla je kako je ovoj organizaciji bila čast da preuzme ovaj projekat na prijedlog Agencije "Meadows" iz Libana koja je bila jedan od organizatora izložbe.

"Čast nam je bila da na ovaj način ponovno podignemo duh olimpijskog grada izražen u dječijim radovima koji oslikavaju prijateljstvo, ljubav i povezanost Sarajeva sa Kinom i drugim gradovima gdje se održala Olimpijada“, rekla je Hadžimuratović.

U avgustu 2008. godine, uporedo sa Olimpijskim igrama u Pekingu, održana je i četvrta Međunarodna izložba dječijih likovnih radova, koju je organizirala Kineska agencija za međunarodne izložbe, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture NR Kine, UNESCO-a i Kineske fondacije za unapređenje ljudskih prava. Organizatori su pozvali kulturne centre drugih zemalja da preko svojih ambasada i agencija osiguraju učešće djece iz 60 zemalja na veličanstvenoj izložbi dječijih radova u Pekingu. Iz Sarajeva je na izložbi učestvovalo 25 učenika iz četiri osnovne i dvije srednje škole.