BiH
0

Behmen ugostio delegaciju iz Oradour-sur-Glanea

FENA
Večeras u kinu "Kriterion" bit će održana projekcija dokumentarnog filma "Život sa Oradourom" koji govori o najvećem masakru nad civilima u Francuskoj, tačnije u gradiću Oradour-sur-Glane, pod njemačkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Centar "Andre Malraux" organizira projekciju filma u sklopu kulturološkog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS - Modul Memorije, čiju su programi posvećeni obilježavanju 20. godina od početka opsade Sarajeva.

Tim povodom, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i sekretar Gradske uprave Milorad Kojović upriličili su danas prijem za Roberta Hebrasa, jednog od preživjelih u masakru u Oradouru, Pascala Plasa, historičara u Memorijalnom centru Oradour-sur-Glane, te Patricka Seraudieja i Isabellu Neuvialle, režisera i producenticu filma.

"Siguran sam da ovaj film, poput izložbe najvećih fotografa i ratnih reportera današnjice, simboličnog naziva "Naša priča", koju sam otvorio prošle godine u vašem memorijalnom centru, ima veliki značaj i za Sarajevo i za Oradour-sur-Glane, kao historijsko svjedočenje jednog vremena. I to - najnaprednijeg ali, nažalost, i najkrvavijeg stoljeća u svjetskoj historiji", istaknuo je Behmen te goste kratko upoznao o teškoj i burnoj historiji kroz koju je Sarajevo prošlo s mnogo nevinih žrtava tokom Drugog svjetskog rata 1941.-1945. godine i tokom agresije na naš grad i zemlju u periodu 1992.-1995.

Robert Hebras, koji predstavlja živu historiju onoga što se desilo 1944. u Oradouru i Patrick Seraudie, režiser filma "Život sa Oradourom" zahvalili su gradonačelniku Behmenu na prijemu, uvjereni u jačanje prijateljskih veza Sarajeva i Oradour-sur-Glane i kroz druge vidove saradnje.

Dokumentarni film "Život sa Oradourom" govori o najvećem masakru nad civilima u Francuskoj, u gradiću Oradour-sur-Glane, pod njemačkom okupacijom za vrijeme Drugog svjetskog rata. U tom masakru 10. juna 1944. smrtno je nastradalo 642-oje djece, žena i muškaraca.

Nakon završetka rata odlučeno je da spaljeno i srušeno selo Oradour-sur-Glane ostane svjedočiti o tom događaju, a u njegovoj blizini je podignuto novo naselje s muzejom i memorijalnim centrom u znak sjećanja na nevine žrtve.