{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Behmen s delegacijom Komiteta Evropskog parlamenta

F
23.2.2011. u 18:40
0
3
Behmen s delegacijom Komiteta Evropskog parlamenta
0
Behmen s delegacijom Komiteta Evropskog parlamenta
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen danas je s predsjednicom Odbora za kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture Tatjanom Ljujić-Mijatović i predsjednikom Izvršnog odbora za kandidaturu, Ibrahimom Spahićem, upriličio prijem za delegaciju Komiteta za kulturu i edukaciju Evropskog parlamenta.
Članovi delegacije koju su činili Doris Pack iz Njemačke, Katarína Neveďalová iz Slovačke, Marietje Schaake iz Holandije, Marco Scurria iz Italije i Joanna Senyszyn iz Poljske informirani su o aktivnostima koje se odnose na pripremu kandidature Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture.

Gradonačelnik Alija Behmen podsjetio je da je Grad Sarajevo još 2008. godine donio odluku o prihvatanju inicijative za kandidaturu grada Sarajeva za evropsku prijestolnicu kulture 2014.

"Formirali smo odbor, pripremili projekt koji smo podijelili u tri faze, a simbolično smo odabrali 2014., jer je to godišnjica Prvog svjetskog rata i godišnjica ZOI", istaknuo je Behmen.

Predsjedavajuća Komiteta za kulturu i edukaciju u Evropskom parlamentu Doris Pack istaknula je da su članovi delegacije, kao evropski parlamentarci, spremni pomoći da glavni grad BiH, iako ona još nije u Evropskoj uniji, bude evropska prijestolnica kulture 2014.

"Obavili ste do sada dobar posao kada je u pitanju priprema zvanične kandidature i nju trebate što prije zvanično i predati. Sigurna sam 98 posto da u tome možete uspjeti. Kultura je u Sarajevu uvijek cvjetala, pa i u periodu rata. Prema tome i historijski razlog postoji da Sarajevo na taj način obilježi završetak posljednjeg rata", kazala je ona.

Pack je dodala da u tom procesu treba iskoristiti mogućnosti podrške za vrijeme mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom, a kasnije i za vrijeme predsjedavanja Poljske.

"Vaša današnja posjeta i podrška daje nam podstrek da vrlo skoro predamo zvaničnu kandidaturu i iskoristimo šanse koje su pred nama da ona bude i prihvaćena", dodao je Behmen.

Tokom današnjeg prijema delegacija Evropskog parlamenta je iskazala spremnost da pruži i tehničku podršku Sarajevu u procesu kandidature, te da se koriste iskustva dosadašnjih metropola kulture.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: