{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Behmen razgovarao sa predstavnicima OSCE-a o nacionalnim manjinama u BiH

16.1.2013. u 14:09
0
6
Behmen razgovarao sa predstavnicima OSCE-a o nacionalnim manjinama u BiH
0
Behmen razgovarao sa predstavnicima OSCE-a o nacionalnim manjinama u BiH
Gradonačelnik Alija Behmen sa svojim saradnicima danas je primio predstavnike OSCE tima za ljudska prava - Kancelarija Sarajevo. U okviru svojih aktivnosti Misija OSCE-a sarađuje sa vlastima i organizacijama civilnog društva kako bi unaprijedila političko, ekonomsko i društveno učešće priznatih 17 nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini: Albanaca, Crnogoraca, Čeha, Italijana, Jevreja, Mađara, Makedonaca, Nijemaca, Poljaka, Roma, Rumuna, Rusina, Slovaka, Slovenaca, Turaka i Ukrajinaca.
Prema riječima Barbare Chiarenza, službenice za ljudska prava u OSCE-u, u cilju očuvanja identiteta nacionalnih manjina, predstavnici Vijeća za nacionalne manjine FBiH odlučili su krenuti u konkretnu akciju i naći prostor na području Sarajeva u kojem bi obavljali svoje aktivnosti. "Na taj način bi uspjeli sačuvati svoju tradiciju, kulturu i jezik", kazala je Chiarenza.

Behmen je istakao kako Grad Sarajevo poklanja punu pažnju nacionalnim manjima u BiH.

"U 2010. godini finansirali smo u iznosu od 40.000 KM programske aktivnosti udruženja nacionalnih manjina na području grada. U periodu od 2011.-2012. godine, uz podršku UNDP BiH, Grad Sarajevo je postao jedan od 15 partnerskih jedinica lokalne samouprave u implementaciji projekta ''Jačanje lokalne demokratije II- LOD II'' kroz koji smo sa organizacijama civilnog društva radili na rješavanju aktuelnih pitanja iz oblasti socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom, neformalnog obrazovanja mladih, problema sigurnosti i nasilja u porodici", rekao je Behmen, te dodao da, nažalost, niti jedno udruženje koje se bavi nacionalnim manjinama u Sarajevu nije apliciralo na ovaj javni poziv.

Inače, Grad Sarajevo pomaže pojedinačno udruženjima Roma, Slovenaca, Čeha i sl., te su tako, kao i svake godine, finansirani projekti iz oblasti obrazovanja, kulture i karitativnih djelatnosti, te podijeljeni novogodišnji paketići djeci romske populacije. Također, krajem decembra, promovisana je knjiga književnika Valerijana Žuje pod nazivom „Imenik/adresar Čeha u Sarajevu 1910. godine“.

Knjiga, koju je Žujo promovirao u saradnji s Gradom Sarajevom i Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH, svjedoči o brojnoj i dobro organiziranoj češkoj zajednici 1910. godine, a koja je imala značajan doprinos u razvoju i afirmaciji Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u svim oblastima društvenog života.

Na kraju, gradonačelnik Behmen je, u namjeri da pruži podršku rješavanju problema lokacije prostora u kojem bi se obavljale aktivnosti Udruženja nacionalnih manjina u BiH, kazao da će Grad Sarajevo preko svoje četiri gradske općine nastojati obezbijediti adekvatne prostorije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: