BiH
0

Behmen razgovarao sa Charlesom Englishem

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen razgovarao je danas s ambasadorom SAD-a u BiH Charlesom Englishem o budućim partnerskim projektima Ambasade SAD-a i Grada Sarajeva, saopćeno je iz Gradske uprave.

Ambasador English predstavio je čelnicima Grada projekt američke administracije koji se odnosi na manjinski povratak u Sarajevo.

"Već smo osigurali određena sredstva za taj projekt, a očekujemo finansijsko učešće i bh. organa vlasti koji imaju nadležnost za povratak. Na taj način pokazujemo da interes SAD-a ne posustaje kad je u pitanju povratak u BiH", istakao je američki ambasador.

On je na današnjem sastanku spomenuo i zaštitu intelektualnog vlasništva i autorskih prava u BiH i Sarajevu, za šta je administracija njegove zemlje zainteresirana.

"Ne samo da moramo zaštititi američke kompanije i njihove proizvode u BiH nego i bosanskohercegovačke. Spremni smo napraviti privatno-javno partnerstvo u koje ćemo uključiti i eksperte Američke privredne komore", dodao je English.

Gradonačelnik Behmen je istakao da Američka ambasada u tim projektima ima velikog prijatelja u Gradu Sarajevu.

"Spremni smo, pa i skromnim budžetskim sredstvima Grada, pomoći vašu ideju manjinskog povratka. Što se tiče piratstva, već smo usvojili elaborat i na osnovu njega prvo ćemo se boriti protiv piratstva na ulici Ferhadija. Uskoro ću s načelnicima općina Centar i Stari Grad razgovarati o tome da Gradska uprava dobije nadležnost nad ulicom Ferhadija kako bismo mogli lakše realizirati naše planove", dodao je gradonačelnik.

Tokom današnjeg prijema gradonačelnik sa saradnicima informirao je američkog ambasadora i o ostalim projektima koje Gradska uprava namjerava realizirati u narednom periodu.