BiH
7

Behmen: Parkovi i igrališta postaju okupljališta narkomana

FENA
Alija behmen
Alija behmen
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen uputio je pismo kantonalnom ministru unutrašnjih poslova Muhamedu Budimliću, policijskom komesaru Vahidu Ćosiću i načelnicima policijskih uprava da poduzmu mjere radi rješavanja ovog gorućeg problema.

Gradonačelnik u pismu navodi da su već duže vrijeme parkovi, školska igrališta i zelene površine u gradskim područjima, u noćnim satima, postala okupljališta narkomana, alkoholičara i problematičnih osoba, što među građanima izaziva osjećaj straha i nesigurnosti.

"Mjesta na kojima se igraju djeca sada su, uslijed razbijenih flaša i prljavih šprica, postala mjesta potencijalne zaraze, na koja se roditelji više ne usuđuju izvesti svoju djecu, koja se tek susreću sa životom i zaista je užasno da odrastaju uz ovakve ružne slike. Nesigurni su i građani koji prolaze ili žele da prošetaju parkovima, po kojima se i po danu, a naročito tokom noći, okupljaju grupe osoba koje na tim mjestima konzumiraju drogu i alkohol" navodi Behmen u pismu.

Zbog njihove galame tokom noćnih sati, stanovnici obližnjih stambenih objekata ne mogu da spavaju. Ovi problemi su naročito izraženi u parkovima kod džamije Čobanija, u Velikom parku kod Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., u ulici Mehmeda Spahe i na Čengić-Vili (pored prodavnica koje rade 24 sata dnevno), na garažama između ulica Mehmeda Spahe i Buka, te na Alipašinom, Mojmilu i Dobrinji.

S obzirom i na ljetnu turističku sezonu, potrebno je što energičnije poduzeti konkretne aktivnosti na rješavanju ove pojave.

Tako bi se prva slika koju turista stiče o Sarajevu poboljšala, a cjelokupan imidž grada digao na viši nivo, navodi gradonačelnik Behmen.