Tvrdnje premijera
169

Bego Gutić: Moju smjenu su dogovorili Fahrudin Radončić i Mirsad Kukić u Sarajevu

Piše: A. K.
Bego Gutić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Turbulencije unutar Stranke demokratske akcije (SDA) za posljedicu su imale sazivanje sjednice Skupštine TK hitnog karaktera, koja će sasvim izvjesno večeras biti okončana izglasavanjem nepovjerenja Vladi TK i premijeru Begi Gutiću.

Prve informacije kazuju da će nova vlada biti imenova večeras, kao i da je jedini kandidat za poziciju premijera aktuelni ministar finansija Jakub Suljkanović.

Smjene Vlade TK svjestan je i premijer TK Bego Gutić koji je kazao da je ponosan na ono što je kao prvi čovjek kantona uradio u protekle tri godine.

Tome, navodi on, svjedoče i rezultati koji su jasni, mjerljivi i mogu se usporediti.

"Meni je žao što se danas dešava sve ovo. Očekivao sam da ćemo u 2018. godini nastaviti s ekspanzijom koju smo doživjeli u protekle dvije godine u TK, ali je očito da će u ovom političkim procesima ta ekspanzija biti usporena, ako ne i zaustavljena", naveo je Gutić.

Smjena dogovorena u Sarajevu

On je kazao da je njegova smjena dogovorena prije dvije noći u Sarajevu, tačnije u Avazovom tornju, prilikom sastanka bivšeg predsjednika KO SDA TK Mirsada Kukića i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

"Održan je sastanak između predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i Mirsada Kukića na kojem je dogovorena smjena Vlade TK. Odmah nakon toga, ujutro je zakazana Sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Danas su prekršeni Ustav TK i Poslovnik Skupštine TK zbog čega sam u skladu s ovlastima uputio zahtjev za zaštitu zakonitosti prema premijeru FBiH koji bi isti trebao da uputi prema Ustavnom sudu FBiH", naveo je Gutić.

Prema informacijama s kojima raspolaže, tokom spomenutog sastanka u Sarajevu desila se politička trgovina.

"Po njoj je Kukić obećao lojalnost Radončiću na predstojećim općim izborima, odnosno da će mu pružiti punu podršku za izbor za člana Predsjedništva BiH", tvrdi Gutić.

Politički pritisci

Gutić se osvrnuo i na izbor policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova TK.

"Prije nekoliko dana sam zaprimio službeni akt od aktuelnog policijskog komesara (Fadil Šljivić, op.a.) u kojem je obavijestio o političkim pritiscima koji se dešavaju od ministra unutrašnjih poslova (Husein Topčagić, op.a.) i predsjednika Skupštine TK (Senad Alić, op.a.) u kojem se tražilo da on odustane od kandidature, ali prema svim referencama on je najkvalitetniji kandidat za tu poziciju", naveo je Gutić.

On je naveo da ćemo ovih dana svjedočiti i promjeni policijskog komesara, a na Šljivićevo mjesto će doći čovjek koji je, kako tvrdi Gutić, iskompromitovan februarskim događajima 2014. godine.

Gutić je rekao i da Tuzlanskom kantonu budućnost nije svijetla sa trenutnim političkim snagama i akterima koji imaju većinu u ovom kantonu.

Na kraju kažimo i to da je sjednica Skupštine TK hitnog karaktera koju je predložilo 15 poslanika još uvijek u toku.