BiH
51

Bego Gutić: Još jedna promašena trica premijera Elmedina Konakovića

Piše: A. K.
Bego Gutić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je odgovorio na jučerašnju izjavu prvog čovjeka Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, a koji je kazao da "Sarajevski kanton nije samo motor već i kičma svih privrednih procesa u BiH i bilo kakvo ukidanje pondera bi značilo udar na ekonomiju BiH, jer Sarajevski kanton dominatno finansira i ostale kantone, zbog toga što na jedinstveni račun trezora po četiri osnova uplaćuje više sredstva nego cijela Republika Srpska".

Naime, na novinarski upit za komentar Gutić je kazao da ga ovakva Konakovićeva izjava nije iznenadila, te da je ona u funkciji svih aktivnosti koje se vode u svrhu donošenja novog zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

"Izjava je tempirana baš na vrijeme, jer se sutra u Sarajevu održava jedan sastanak na temu analize javnih prohoda u FBiH u organizaciji Ministarstva finansija FBiH. Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je na taj sastanak pozvala oko 200 učesnika, odnosno premijere kantona, ministre iz svih kantonalnih vlada, te predsjednike skupština", izjavio je Gutić.

Prvi čovjek TK Konakovićevu izjavu okarakterisao je kao "još jednu promašenu tricu".

"Kazao bih da je to još jedna promašena trica gospodina Konakovića, poslije niza onih trica koje je promašio najavljujući podršku domaćoj esencijalnoj listi lijekova u TK", nastavio je Gutić i pozvao Konakovića da u Zavodu za statistiku provjeri koliki broj direktnih radnih mjesta u proizvodnji ima Sarajevski kanton.

"To su direktna rada mjesta koja stvaraju novu vrijednost i koja plaćaju PDV iz kojeg se svi mi finansiramo. Prije nekoliko dana imali smo i izjavu koju je on (Konaković, op.a.) komentirao, a u vezi studije koja je naručena vezano za Zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH i tada je kazano da je KS najveći izvoznik električne energije. Još jednom ga pozivam da kaže koji se ozbiljan privredni subjekt, koji se bavi privrednom proizvodnjom, nalazi u KS. Nemojte računati javne institucije, BH Telecom, BH Poštu, Elektroprivredu BiH, te nerezidentne porezne obveznike, a to su ambasade koje u značajnoj mjeri utiču na prihode", zaključio je Gutić.