Oboren i prijedlog DF-a
287

Begić: Ustavnopravna komisija je popila desetak kafa s mlijekom i nije usvojila ništa

A. D.
Nikšić i Begić (Foto: T. S./Klix.ba)
Nikšić i Begić (Foto: T. S./Klix.ba)
Na sjednici Ustavnopravne komisije BiH koja je održana danas nije usvojen prijedlog DF-a za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. Član ove komisije i zastupnik DF-a Zlatan Begić o ovome nije krio razočarenje.

"Ustavnopravna komisija je popila desetak kafa s mlijekom i isto toliko flašica vode i nije usvojila ništa. Nije usvojen prijedlog DF-a ustavnih amandmana i izmjena i dopuna Izbornog zakona kojim je trebalo implementirati presude Evropskog suda za ljudska prava, otkloniti diskriminaciju, uvesti elektronsko glasanje, prijevremene i vanredne izbore", kazao je Begić.

On kaže da nije usvojen ni prijedlog da se izmijeni Zakon o akcizama da se uspostavi fond za liječenje oboljele djece i da mu to sve liči na koncept obesmišljavanja državnih institucija. Kazao je da predstavnici SNSD-a i HDZ-a ne glasaju čak ni za one zakone koji su u interesu svih građana pa čak i djece.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH odgovorio je Begiću.

"Ko ne dobije što traži ima se pravo i ljutiti. Ti koji na ovakav način pokušavaju dovesti do ustavnih promjena upravo prave anarhiju. Mi branimo pozicije u kojima smo učestvovali prije 30 godina, ali ko kaže da nismo i mi za neka druga rješenja. Ako će svako pokušavati APP – ako prođe prođe, pa nismo djeca. Ustav promjeniti i ovu države dovesti u rang građanske, pa o tome treba razgovarati. Prije svega parlamentarna većina", dodao je on.