Član Demokratske fronte
64

Begić: U BiH imamo nedemokratski način odlučivanja zahvaljujući domovima naroda

S. M.
Zlatan Begić
Zlatan Begić
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i član Demokratske fronte Zlatan Begić izjavio je da bi ustavnom i izbornom reformom trebalo odrediti da domovi naroda odlučuju samo o pitanjima koja se tiču zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Begić je naglasio da se DF uvijek zalaže za dosljednu implementaciju svih odluka Evropskog suda za ljudska prava.

"Zalažemo se za implementaciju onoga što nalažu Evropska konvencija i njeni protokoli kao ratificirani pravni akti koji imaju nadustavnu snagu u BiH. Činom ratifikacije tih akata uspostavljena je obaveza da BiH svoj cjelokupan pravni poredak usaglasi s tim aktima", rekao je Begić.

U tom kontekstu bi trebalo otvoriti i širu priču o ustavnoj reformi, a vezano za nejednakost glasa u vezi s entitetskim glasanjem na državnom nivou, ali i u vezi s pozicijom Doma naroda PSBiH te Doma naroda Federalnog parlamenta. Naglašava da su to demokratski standardi koji se moraju implementirati.

"Imamo nedemokratski način odlučivanja upravo zahvaljujući domovima naroda, jer se oni pojavljuju kao svojevrsni tutori nad predstavničkim domovima koje su birali građani. Logično bi bilo da domovi naroda razmatraju samo ona pitanja koja se tiču vitalnog nacionalnog interesa, a nije teško odrediti koja su to pitanja", podvukao je Begić, dodajući da je sada na snazi klasična zloupotreba tih mehanizama u procesu odlučivanja.

Ipak, za njega je apsurdno u situaciji otvorenog narušavanja ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma koje provodi lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da međunarodni posrednici dolaze razgovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Međunarodna zajednica morala bi obratiti pažnju na antiustavne akte koje čine institucije Republike Srpske i poduzeti adekvatne mjere za implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma", podvukao je Begić.