Zakon još nije usvojen
0

Begić: Sigurnost građana je ugrožena zbog lažnih dimnjačara

Piše: M. Beker
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sezona grijanja u Kantonu Sarajevo počela je prije nekoliko dana. Zahtjeva građana za čišćenje dimnjaka je sve više, dok je zahtjeva za priključenje gasnih ložišta na dimnjake sve manje. Ali i dalje postoje sigurnosni problemi.

"Registrovani dimnjačari i dalje imaju problem jer ne mogu izdavati papir za te priključke s obzirom na to da nema zakonskog osnova, jer zakon koji se tiče dimnjačarske djelatnosti još nije donesen", rekao je za Klix.ba Mehmed Begić iz Udruženja samostalnih zanatlija Sarajevo.

Begić je istakao kako to predstavlja veliki problem koji ugrožava sigurnost građana. Naime, u posljednje dvije godine zabilježena su 22 smrtna slučaja zbog povrata gasnih plinova iz dimnjaka i nestručnih priključaka. Zbog požara koji su nastali kao posljedica neprofesionalnog čišćenja dimnjaka nastale su štete procijenjene na 11 miliona maraka.

"Ima osoba koje rade kao dimnjačari, a nemaju ni stručnu spremu ni dozvolu za takvo nešto, te ne plaćaju porez. Također, pojedina preduzeća nude usluge dimnjačara iako nemaju registrovanu tu djelatnost niti stručni kadar koji se bavi tim. Mi nemamo ništa protiv zdrave konkurencije, ali ovim se narušava sigurnost građana, što je vrlo opasno. A sve to ide i na štetu države", rekao je Begić.

Kako je kazao, česti su slučajevi gdje građani zovu njihovo udruženje kako bi ispravljali greške koje su napravili "dimnjačari" koji nemaju dozovolu za rad.

"Na području KS ima 18 registrovanih dimnjačara koji imaju stručnu spremu i sve potrebne dozvole. Dok je onih koji se nazivaju dimnjačarima oko 20 i oni nude niže cijene pa ih ljudi zovu, ali onda dođe do problema pa opet zovu nas" , rekao je Begić.

Prema podacima ovog udruženja, sve više građana prelazi sa gasa na čvrsto gorivo za grijanje, što predstavlja dodatni problem, jer se gasovi dviju vrsta goriva ne bi smjeli ispuštati kroz isti dimnjak. Da bi se to riješilo, istakao je Begić, potrebno je što prije usvojiti zakonske regulative.

"Mi od 2007. godine aktivno radimo na zakonskoj regulativi. Sve je pripremljeno i doneseni su nacrti zakona usaglašeni sa svim regulativama. Ali, zbog nerada ili opstrukcija gradskih i općinskih vlasti zakon nije donesen. Nadamo se da će to biti učinjeno na sljedećoj sjednici Skupštine KS", kazao je Begić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović izjavio je kako će nova odluka o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u KS, u okviru koje se nalazi prijedlog za uređenje dimnjačarske djelatnosti, biti predložena na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, koja bi trebala biti održana do kraja oktobra.

U odluci su definisani uvjeti za vršenje dimnjačarske djelatnosti, nadležni organ koji verificira tehničku i tehnološku opremljenost dimnjačara i prekršajne kazne.

Odlukom su propisane i obaveze vlasnika, korisnika i upravitelja stambenih i poslovnih prostora da osiguraju redovno čišćenje i pregled dimnjaka putem dimnjačarske službe. A ukoliko ne postupe u skladu s tim, predviđene su kazne od 1.000 do 5.000 KM.