BiH
0

Begić: Kantonalni sud u prošloj godini riješio 84 posto predmeta

FENA
Predsjednik Kantonalnog suda Hercegbosanskog kantona Nedim Begić izjavio je kako je ovaj sud prošle godine zaprimio 1.279 predmeta, a 2006. godine taj broj iznosio je 947 predmeta, i što je za 35 posto više predmeta u ovoj godini.

S obzirom na broj predmeta koje je Kantonalni sud zaprimio u prošloj godini Begić je izjavio kako Kantonalnom sudu nedostaju još barem dva suca. Trenutačno na Kantonalnom sudu rade četiri suca koji su uspjeli od navedenih 1 279 predmeta riješiti 1 071 predmet, odnosno 84 posto.

Begić je izjavio kako je ovo rezultat zalaganja sudaca koji su prekoračili svoje norme čak i za 130 posto. Također je istaknuo da je bilo potrebno, kako bi se riješio ovoliki broj predmeta, održati 1071 sjednicu vijeća, odnosno svaki dan se na sudu održavalo 5 sjednica vijeća.

"Prošle godine smo radili vrlo kvalitetno. Također smo prošle godine napokon osigurali odlične uvjete za rad. Uredili smo prostorije suda, opremili dvoranu za suđenje koja je dobila mnoge pohvale, a uveli smo i video nadzor koji je pod kontrolom sudske policije.", izjavio je Begić.

Na pitanje jesu li političke strukture pokušale utjecati na rad suda, Begić je izjavio kako je zadnja presuda koju su izrekli, oslobađajuća presuda Iliji Čečuri i Žarku Vidoviću u slučaju Livno Bus-a, jedan od pokazatelja kako je Kantonalni sud neovisan i da na temelju činjenica donosi zaključke i presude te da nikada niti jedna odluka suda nije bila politički motivirana.