BiH
0

Bee Fest otvorio bivši pčelar, a danas gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Od 11. do 15. septembra, u Sarajevu će se, na Trgu Oslobođenja Alija Izetbegović, održati 11. Bee Fest, sajam pčelarstva i pčelarske opreme.

"Kao bivši pčelar mogu reći da nema pčelarstva bez ljubavi prema pčelama i pčelinjoj zajednici. Pčele ujedaju i pčelare, ali što ih više ujedaju, to ih oni više vole. To je hobi kojem se ne može lako odoljeti. Pčele su posebna zajednica i one okupljaju i pčelare te na taj način formiraju i zajednicu među ljudima. Nema pčelara koji su zavidni jedni drugima, uvijek se pomažu međusobno. U narodu se za pčele ne kaže da su uginule, nego umrle, baš poput ljudi", rekao je na otvaranju festivala gradonačelnik Ivo Komšić.

Bee Fest je ugostio i starog pčelara Aliju Dolovca, 82-godišnjeg inžinjera geodezije i autora knjiga o pčelarstvu i njegovoj historiji u BiH.

"Ja sam odmah nakon rata napisao 'Pčelarski priručnik', namijenjen pčelarima početnicima, ali budući da je izašao 1997., kada ni Beograd ni Zagreb nisu izdali nijednu knjigu iz pčelarstva, niti se neka mogla naći u knjižarama, priručnik je dobrodošao te je uvršten i kao obavezna literatura na fakultetima. Prodalo se dvije hiljade primjeraka. To me podstaklo da napišem malo opširniju knjigu za profesionalce, studente, pa i profesore, 'Savremeno pčelarstvo: Nauka i praksa'. Knjigu je Nijaz Abadžić u predgovoru nazvao 'enciklopedijom pčelarstva'. Jeste malo glomazna, izašla je na 750 stranica, a nažalost i naši pčelari nisu baš ljudi koji vole velike knjige. Puno njih me pitalo ima li šta manje. Nažalost, prodalo se sveukupno hiljadu primjeraka, najviše u Hrvatskoj, a najmanje kod nas. To mi je žao, jer sam je četiri pune godine pisao baš za naše pčelare. U pčele se morate zaljubiti, baš kao u djevojke. Pripremio sam i treću knjigu iz pčelarstva, nedostaje mi još samo recenzija, a zove se 'Historijat pčelarstva BiH'. Nemam baš utisak da ću je moći štampati, ali je gotova, a recenzija će biti gotova za nekih mjesec dana", ispričao nam je Dolovac.

Na najvećoj manifestaciji koja okuplja pčelarski sektor okupilo se više od 70 izlagača, koji dolaze iz čitave BiH, ali i zemalja regiona. Prisutna je čitava paleta proizvoda, kako pčelarskih, odnosno različitih vrsta meda, tako i ostalih pčelinjih proizvoda poput propolisa, polena, matične mliječi te proizvoda na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja. Tu je i široka paleta ljekovitog bilja, organske hrane i proizvoda za široku potrošnju. U okviru festivala izlažu i proizvođači opreme za pčelarstvo i prehrane za pčele.

"Specifično za ovu manifestaciju je to što ona ima edukativni karakter i nastoji edukovati građane o vrijednostima ovih proizvoda te zašto i kako ih upotrebljavati u svakodnevnom životu, ali i edukovati pčelare kako da unaprijede svoju proizvodnju te kako da budu što atraktivniji u tržišnoj konkurenciji. U subotu će se, u Domu OS BiH, održati dan edukacije na kojem će se govoriti o medonosnom bilju, suzbijanju i kontrolisanju upotrebe pesticida na voćnjacima i saradnji između voćara i pčelara. Bit će i govora o posebnoj SMS vagi, koja će pčelare putem SMS-a obavještavati o količini proizvedenog meda", rekla je za Klix.ba Samira Katica Arnautović, direktorica festivala.

Sajam je takmičarskog karaktera i dodijelit će se nagrade za najbolje izlagače te najbolje likovne i literarne radove na konkursu Medicum.

"Sav med na festivalu ispunjava potrebne kriterije, što je pokazala analiza na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Imamo odličan med", rekao nam je jedan od izlagača.