Koristan servis
84

Bečka aplikacija i za građane Sarajeva: Prijavi gradu problem

FENA
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Potpisivanjem Sporazuma o saradnji za aplikaciju 'Prijavi gradu', Kanton Sarajevo postao je član Kooperacije gradova za održavanje i razvoj te platforme koju već čine Beč, Klagenfurt i Villach. Radi se o servisnoj aplikaciji za prijave problema s kojima se suočava stanovništvo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto naglasio je na konferenciji za novinare da se radi o aplikaciji koju će, zajedno s ostalim gradovima iz te kooperacije, razviti i prilagoditi za Kanton Sarajevo. U početku će biti manjeg opsega da bi što kvalitetnije odgovorili zahtjevima stanovništva, poput komunalnog sektora.

"Početkom godine očekujem da krenemo s testnom fazom, vjerojatno i s otvaranjem usluge prema građanima. Cilj je da vremenom omogućimo stanovništvu da postavljaju pitanja iz svih sektora i da im na vrijeme bude odgovoreno. Tako će stanovništvo osjetiti da smo mi tu zbog njih", kazao je.

Koristeći blagodati digitalne komunikacije stanovništvo će, kako je kazao, moći pratiti dokle je stigao njihov zahtjev, a bit će propisani i rokovi.

Uime Magistratskog odjela za digitalizaciju Robin Heilig zadovoljan je zbog te saradnje te najavio da slijedi priprema te aplikacije za Kanton Sarajevo.

Taj sporazum gradova za aplikaciju 'Prijavi gradu' na temelju aplikacije 'Sag's Wien' (Prijavi Beču) uspostavlja okvirne uvjete za daljnji razvoj aplikacije. Uključuje partnerske gradove Beč, Klagenfurt, Villach i Sarajevo. Ta aktivnost organizirana je posredstvom Ureda Grada Beča - Eurocomm-PR u Sarajevu.