Njemačka parlamentarka
65

Beck: Zabrinuti smo zbog unutarnjih konflikata između političara u BiH

FENA
Marieluise Beck (Foto: bundestag.de)
Marieluise Beck (Foto: bundestag.de)
Situacija u BiH je veoma komplicirana, ocijenila je u izjavi za Agenciju Fena u Berlinu predsjedavajuća Grupe njemačkog parlamenta (Bundestaga) za odnose sa BiH Marieluise Beck.

"Veoma smo zabrinuti jer vidimo unutarnje konflikte između političara koji tvrde da govore uime etničkih grupa, što drži BiH dalje od izgradnje državnih institucija koje su prijeko potrebne da se okrene budućnosti“, kazala je Beck.

Njemački politički analitičar Bodo Weber kazao je Feni da se BiH nalazi u političkoj blokadi koja je počela 2010. godine.

"Sve se svodi na pitanje blokade vlasti i mislim da tu ima dosta nedostataka u smislu strateškog planiranja i dosta amaterizma. Mislim da ćemo i ove godine imati nastavak političke blokade“, kazao je on.

Weber smatra da u 2013. godini neće biti formirana nova Federalna vlada, a da ni Vijeće ministara BiH neće dobro funkcionirati.

Također, uvjeren je da BiH u ovoj godini neće dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i da će se ova agonija nastaviti do narednih izbora 2014. godine.

Inače, Beck i Weber bili su gosti na sinoćnjem ostvaranju izložbe „Zaboravljeni izbjeglički kampovi u BiH“ u Kući ljudskih prava u Berlinu.