{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Zaustavit ću srbijansku zloupotrebu paralelnih veza s RS-om

21.9.2018. u 09:11
0
126
Bećirović: Zaustavit ću srbijansku zloupotrebu paralelnih veza s RS-om
0
Bećirović: Zaustavit ću srbijansku zloupotrebu paralelnih veza s RS-om
Kandidat SDP-a za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović u saopćenju za javnost je poručio da će zaustaviti zloupotrebu paralelnih veza između Srbije i bh. entiteta Republika Srpska.
"Republici Srbiji se ne smije dozvoliti dalja zloupotreba instituta paralelnih veza nauštrb suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Uviđajući ovaj problem, u Parlamentu BiH sam tražio da bude razmatrana tačku pod nazivom: 'Informacija Vijeća ministara BiH o posebnim paralelnim odnosima bosanskohercegovačkog entiteta RS i Republike Srbije s posebnim osvrtom na poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine', rekao je Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Dodaje da su paralelne veze predviđene kao nadopuna normalnih međudržavnih odnosa, a ne kao zamjena za njih.

"Jasno je Ustavom BiH propisano da uspostavom paralelnih odnosa ne smije biti doveden u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine. Ipak, postupci koje poduzima Srbija, od zajedničkih policijskih akcija do združenih sjednica vlada, pokazuju da ova susjedna država posebne veze sa jednim entitetom tumači kao sredstvo protiv države Bosne i Hercegovine", istakao je Bećirović.

On smatra da su ambicije Dodika podržane politikom Beograda, i da paralelnim vezama daju dimenziju koja je izlazi izvan ustavnih okvira te da to treba shvatiti krajne ozbiljno.

"Upravo zato što se nadležnosti u odnosima između entiteta i države Bosne i Hercegovine mogu preklapati ili različitim tumačenjima i političkim pritiscima nelegalno prisvajati od strane entiteta, Ustav je tu vrstu sporova dao u nadležnosti Ustavnog suda BiH. Tužno je i sramotno da u trenutnim vladajućim strukturama niko nije skupio ni hrabrosti ni znanja da prvo Parlamentu BiH dostavi informaciju koju sam zatražio, kao niti da pred Ustavnim sudom pokrene ovo pitanje. Nakon 7. oktobra, kao budući član Predsjedništva BiH, tražit ću preispitivanje antidejtonske politike Srbije koja putem paralelnih veza nastavlja velikosrpsku politiku iz vremena režima Slobodana Miloševića", zaključio je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: