Reakcija na presudu
38

Bećirović zahtijeva od UN-a da arhiv Haškog tribunala prebace u Sarajevo

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović se oglasio povodom konačne presude Apelacionog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv čelnih ljudi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Bećirović je kazao kako je danas bio izuzetno važan dan za BiH ali i za ostatak regiona, te Evropu i Svijet

"Iza nas je 30 godina historije Haškog tribunala, na temeljima presuda moramo nastaviti zajedničko putovanje ka pravdi i istini. Današnjom konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću bliže smo utvrđivanu pune istine o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu", kazao je Bećirović.

Istakao je da je osnivanje tribunala imalo veliki značaj uzimajući u obzir da je to prvi međunarodni krivični sud nakon Nirnberški i Tokijskog suda koji su osnovani nakon Drugog svjetskog rata.

"Haški tribunal ostavio je ogromnu arhivu o genocidu i drugim zločinima. Ukupno je izrečeno 1500 godina zatvora i 7 doživotnih kazni", podsjetio je Bećirović.

Dodao je da je današnja presuda jasna poruča političarima iz susjednih država ali i neki iz BiH da se politika sile, agresije, genocida i zločina ne isplati i da uvijek postoje mehanizmi koji će ustvrditi krivicu.

"Odlukama koji se tiču genocida, zločina protiv čovječnosti tribunal je pokazao da položaj pojedinca ne može biti zaštita. Dokazano je da je riječ o međunarodnom oružanom sukobu, susjedne države su vodile države s ciljem stvaranja velike Srbije ali u jednom periodu i velike Hrvatske", kazao je Bećirović.

Dodao je da je presudama Haškog tribunala uključujući i današnju utvrđena, ne samo individualna, nego i institucionalna odgovornost za zločine.

Zatražio je od UN-a da se arhivska građa Haškog tribunala premjesti u Sarajevo.

"Ponovo tražim da Ujedinjene nacije donesu pravedno rješenje i da kompletnu originalnu arhivu tribunala pohrane u glavnom gradu BiH. Milioni štampanih stranica, tonskih i video snimaka, tajnih dogovora koji oslikavaju šta se dešavalo trebaju biti pohranjeni u Sarajevu", rekao je Bećirović.

Dodao je da BiH ima pravo tražiti od međunarodne zajednice da pošalje poruku da se rezultati počinjenog genocida ne mogu i ne smiju priznati, ali i od EU da sankcionira sve političare koje rade na razbijanju BiH i one koje glorificiraju presuđene ratne zločince.

Pozvao je i najviše organe Srbije da se suoče sa postupcima njihovih najviših dužnosnika, da prestanu negirati genocid nad Bošnjacima, omoguće pristup tajnoj arhivi vrhovnog savjeta odbrane SRJ koji nisu objavljeni, osude projekat velike Srbije i trajno prestanu ugrožavati Bosnu i Hercegovinu.

"Neka vječno živi naša ponosna i nepokoriva država Bosna i Hercegovina", zaključio je Bećirović