Skup u Mostaru
237

Bećirović: Vučić poslije izbora neće moći kao do sada, Izetbegović, Čović i Ivanić su nas ponizili

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Socijaldemokratska partija BiH u Narodnom pozorištu Mostar održala je svoj završni skup u Hercegovini. Kazali su da će se uspjeh poslije izbora mjeriti vraćanjem nade, osmijeha i ostankom ljudi u ovoj zemlji. Poručeno je da će srbijanski predsjednim morati promijeniti politiku prema BiH, ali i da je aktuelno Predsjedništvo ponizilo državu.

Denis Bećirović, kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH, kazao je kako večeras iz Mostara želi uputiti jasnu poruku cijeloj Bosni i Hercegovini, a to je da u ovoj zemlji ne postoje eskluzivni hrvatski, bošnjački, srpski ili neki drugi prostori.

"Bosna i Hercegovina nije prostor, to je nedjeljiva državna teritorija međunarodno priznate države. Mi želimo da povezujemo i mirimo ljude, da BiH vodimo u Evropsku uniju i punopravno članstvo u NATO-u. Svađe i prepucavanja ostavljamo drugima, želimo provoditi ideje sadržane u Planu 10", kazao je Bećirović.

Kazao je kako ima svoj poseban program, te da ne želi prosipati demagogiju kao drugi i pričati o stvarima koje nisu u nadležnost Predsjedništva. Na pitanje kako komentariše Vučićeve tvrdnje o miješanju stranih sila u izborni proces, Bećirović je kazao da Vučić nakon izbora neće moći imati istu politiku prema BiH.

"Vučić poslije 7. oktobra neće moći voditi politiku prema BiH kako je do sada radio. Nažalost, aktu3lno Predsjedništvo, Izetbegović, Čović i Ivanić su ponizili sve nas u Bosni i Hercegovini kad su usvojili Strategiju vanjske politike iz koje su izbacili odredbe da mi sa susjedima gradimo odnose na ravnopravnoj osnovi. Zanimljivo je da je usvajanjem tog dokumenta Vučić počeo govoriti da ima pravo da se miješa u naše unutrašnje odnose", odgovorio je Bećirović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ustvrdio je da je to jedina politička stranka koja održava skupove u svim dijelovima BiH, te da je jasna poruka SDP-a na sva svojatanja nacionalnih partija.

"Vladajuće stranke nemaju šta ponuditi biračima jer ništa nisu ni uradile. Nakon četiri godine za stanje u zemlji im je kriva neka prethodna vlast i ponovo se bave samo strahom. Naš odgovor je afirmativa kampanja i ono što su nam građani kazali da žele da buduća vlast radi. Nakon izbora uspjeh vlasti će se mjeriti i po tome da li ćemo moći vratiti nadu, osmijeh na lice građanima i zaustaviti odlazak naše djece", kazao je Nikšić.

Osim Bećirovića i Nikšića skupu su se obratili Lana Prlić, Zoran Mikulić, Ifeta Škoro i Edin Zagorčić.