U fokusu vanjska politika
473

Bećirović: Visoki predstavnik ne donosi uvijek najbolje odluke, ali moramo sarađivati

N. V.
Screenshot: BHT1
Screenshot: BHT1
Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović je za državnu televiziju dao prvi intervju nakon preuzimanja dužnosti.

On je tokom kratkog razgovora za BHRT naglasio potrebu za rješavanjem životnih problema građana zbog čega je političke aktere na svim nivoima vlasti pozvao da na egzistencijalnim pitanjima rade svi zajedno.

"Svi mi imamo zajedničke probleme i protivnike, a to su: nezaposlenost, siromaštvo, masovni odlazak ljudi, pogotovo mladih", naveo je Bećirović neke od problema s kojima se suočavamo i suočavaćemo se vjerovatno još mnogo godina nakon ovog saziva Predsjedništva.

Kada je riječ o državnoj politici i temama koja su direktna nadležnost institucije u koju je izabran, fokus je stavio na popravljanju vanjske politike BiH.

"Treba promijeniti neke stvari u vanjskoj politici. Treba napraviti jasne kriterije i da vani šaljemo najsposobnije ljude, sa kvalifikacijama Imam namjeru u tom smislu da predložim i neke konkretne stvari koje će uozbiljiti vođenje naše vanjske politike. Prvo ćemo vrlo jasno uspostaviti kriterije pa onda tražiti ljude koji to mogu ispuniti", rekao je on.

Za visokog predstavnika je kazao da je njegova uloga važna i neupitna, ali da ne donosi uvijek najbolje odluke.

"Moram reći, kada je riječ o visokom predstavniku, da trebamo dvije stvari razlikovati. Prvo institucija visokog predstavnika je neupitna. Ona je propisana i aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma i tu instituciju moramo poštovati. S druge strane, ne znači da i sam visoki predstavnik uvijek donosi najbolje moguće odluke. Ja sam jasno 2. oktobra u izbornoj noći rekao kako ne slažem ni sa tajmingom ni sa sa sadržajem odluka visokog predstavnika, i to sam obrazložio i u narednim sedmicama poslije izbora. Međutim mi moramo sarađivati, moramo da gradimo evropsku Bosnu i Hercegovinu. Visoki predstavnik mora da zna da mi trebamo da izgradimo Bosnu i Hercegovinu u kojoj će važiti evropski principi i evropski standardi. Ima također nekih važnih pitanja na koje ukazao visoki predstavnik i očekujem da kada počne raditi Predsjedništvo BiH da se, između ostaloga i ovaj organ vlasti države BiH, ozbiljno pozabavi tim pitanjima i da rješavamo sve ono što je u interesu građana Bosne i Hercegovine", riječi su Bećirovića.

Na pitanje novinarke Ivane Crnogorac o tome kako planira provesti NATO integracije o kojima govori s obzirom na to da snage iz RS-a to neće dozvoliti, nije odgovorio, ali je kazao da je jasno opredijeljen za NATO i EU put.

"Vrlo jasno sam i u predizbornom periodu govorio da moramo poštovati Ustav BiH, da moramo poštovati usvojene odluke. Mi smo se opredijelili za punopravno članstvo u EU, i u NATO-u. Svi se moramo aktivirati da se to i desi", rekao je to član Predsjedništva Denis Bećirović.

Uz to je dodao i važnost razvijanja odnosa u regionu.

"Ja pozivam odgovorne ljude u Srbiji i Hrvatskoj da prestanemo sa zapaljivim porukama, da se okrenemo životu, da počnemo rješavati otvorena pitanja, jer je to interes građana", kazao je.