{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bećirović: Visoki predstavnici zbog tolerisanja Dodikovog djelovanja moraju snositi odgovornost

24.9.2018. u 10:41
263
147
Bećirović: Visoki predstavnici zbog tolerisanja Dodikovog djelovanja moraju snositi odgovornost
263
Bećirović: Visoki predstavnici zbog tolerisanja Dodikovog djelovanja moraju snositi odgovornost
Povodom posljednjeg ispada Milorada Dodika koji je najavio da će tužiti visoke predstavnike u BiH, Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH je izjavio da visoki predstavnici zbog kršenja međunarodnog sporazuma i neizvršavanja dužnosti moraju snositi konkretnu odgovornost.
"Visoki predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini svojim neradom ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum već više od decenije. To čine izbjegavanjem vršenja obaveza propisanih ovim međunarodnim sporazumom, naročito u odnosu prema separatističkom, antiustavnom i antimirovnom djelovanju Milorada Dodika i njegovih jataka na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS", naglašava Bećirović.

Dodaje da je u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, visoki predstavnik u BiH ima jasna ovlaštenja i međunarodnu obavezu da osigura i nadzire provedbu Ustava BiH.

"S obzirom da ima ovlaštenja i obavezu da razrješava političke dužnosnike i izriče sankcije političarima koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum, to ga čini pravno najmoćnijim političkim dužnosnikom u cijeloj Bosni i Hercegovini. Međutim, umjesto da je naša država dobila ono što je potpisala u Dejtonu, a to je jak međunarodni institut koji štiti cjelovitost i suverenitet Bosne i Hercegovine, imamo visokog predstavnika u dubokoj višegodišnjoj hibernaciji. Međunarodno priznata država Republika Bosna i Hercegovina nije u Dejtonu potpisala da ima skupo plaćenog stranca koji će iskazivati zabrinutost i deklarativno se zgražavati nad kršenjem ljudskih prava i zakona. To može činiti svaki građanin ove zemlje. Uloga visokog predstavnika je implementacija domaćih i međunarodnih pravnih normi i sankcionisanje onih koji podrivaju njihovu provedbu i sam ustavni poredak države. Nažalost, suprotno međunarodnom sporazumu, visoki predstavnik je svoju funkciju sveo na povremeno izražavanje emocija o stanju u državi. Za funkciju koju obnaša, to nije dovoljno, nije moralno i suprotno je pravnom okviru na osnovu kojeg radi", poručio je Bećirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: